02/12/2021
ΠΟΛΙΤΙΚΗ | Πέμπτη 21 Οκτωβρίου 2021 - 18:38

Παπαευαγγέλου: «Παρελάσεις μόνο με μάσκες»

Μεγάλη η επιβάρυνση στη Βόρεια Ελλάδα, αύξηση 28% του επιδημιολογικού φορτίου στη χώρα

Κατά 28% αυξήθηκε το επιδημιολογικό φορτίο κατά τις τελευταίες εβδομάδες στη χώρα με τα στοιχεία να δείχνουν σημαντική επιδείνωση στη Βόρεια Ελλάδα, η οποία παρά την αύξηση των νοσηλειών δε σημείωσε αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης.

Τα παραπάνω σημείωσε η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για την πορεία του κορονοϊού η οποία τόνισε ότι οι παρελάσεις θα πρέπει να γίνουν με όλους να φοράμε μάσκα.

Η αναφορά αυτή δεν είναι κάτι ακραίο καθώς προβλέπεται έτσι κι αλλιώς από τις εισηγήσεις των ειδικών ότι σε εξωτερικούς χώρους με συναθροίσεις απαιτείται η χρήση μάσκας.

Η καθηγήτρια σημείωσε ακόμη ότι μελέτη απέδειξε ότι μετά το τέλος της νόσησης ο ένας στους δύο ασθενείς παρουσιάζει κάποιο νόσημα, όπως αναπνευστικό, καρδιολογικό, ψυχολογικό κ.ά.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία ο μέσος όρος νέων κρουσμάτων στο 7ήμερο είναι 2.782.

Η πορεία της επιδημίας στη χώρα κινείται με διαφορετική πορεία, με τη Βόρεια Ελλάδα να κινείται πιο έντονα ανοδικά, όπου παρουσιάζεται υψηλό ποσοστό ανεμβολίαστου πληθυσμού.

Στην Θεσσαλονίκη έχουμε 3.200 ενεργά Θεσσαλονίκης, ενώ στην Αττική σημειώνεται κάποια σταθερότητα σε υψηλά επίπεδα με μεγαλύτερη επιβάρυνση στο Δυτικό Τομέα αλλά και στο Βόρειο Τομέα, με διάμεση ηλικία νέων κρουσμάτων τα 38 έτη.

Η αύξηση των νέων εισαγωγών λόγω Covid στα νοσοκομεία έφτασε στο 30% το τελευταίο 15ήμερο με πάνω από 200 νέες εισαγωγές την ημέρα.

Η πληρότητα στις ΜΕΘ στη Βόρεια Ελλάδα βρίσκονται σταθερά πάνω από 90% καθημερινά. Η Ξάνθη και η Δράμα παρά την σταθεροποίηση των κρουσμάτων εμφάνισε σημαντική αύξηση νοσηλειών και θνητότητας.

Για την ανάγκη λήψης ή επιστροφής μέτρων ενόψει τέταρτου κύματος, η Βάνα Παπαευαγγέλου είπε: «Περιμένουμε να δούμε πώς θα μπει ο χειμώνας, έχουμε τα πρώτα δείγματα από Βόρεια Ελλάδα και υπάρχει άμεση συσχέτιση της εμβολιαστικής κάλυψης με τη νοσηρότητα. Δεν έχουμε συζητήσει άλλα μέτρα, αλλά παρακολουθούμε τα δεδομένα και θα κάνουμε ότι χρειαστεί. Τονίζω τη σημασία της τρίτης δόσης, ειδικά για άτομα άνω των 60 ή 70 ετών».

Για την προσβολή παιδιών από τη λοίμωξη είπε: «Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στις μελέτες για τα παιδιά. Αυτό που έχει φανεί από την αρχή της πανδημίας, είναι πόσο ήπια είναι για τα παιδιά. Μια από τις θεωρίες αφορά στην ηπιότερη ανοσολογική τους αντίδραση στη λοίμωξη».

Γκάγκα: «Η αύξηση κρουσμάτων θα είναι ελεγχόμενη»

Για την πίεση στο ΕΣΥ, η Μίνα Γκάγκα είπε: «Ο καρκινοπαθής που πρέπει να κάνει χειρουργείο, δεν θα το κάνει λόγω Covid; Το κάναμε πέρσι αυτό, αλλά φέτος υπάρχει φροντίδα για όλους. Το μεγάλο πρόβλημα είναι πως πέρα από τις μονάδες και τα όριά τους, είναι οι κοινές κλίνες νοσηλείας. Δεν πρέπει να υπάρχει πόλωση μεταξύ εμβολιαστών ή αντιεμβολιαστών. Πρέπει να προχωρήσουμε ενωμένοι».

Για την αύξηση των κρουσμάτων στη χώρα, η κ. Γκάγκα είπε: «Θα είναι ήπια και πιο ελεγχόμενη η αύξηση των κρουσμάτων, καθώς μέσα σε αυτά υπάρχουν και εμβολιασμένοι. Δεν υπάρχει ίδιος αριθμός νοσηλειών όπως πέρσι, ωστόσο οι εισαγωγές είναι πολλές, ιδιαίτερα στη Βόρεια Ελλάδα».

Από την πλευρά του ο Επίκουρος Καθηγητής Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ κ. Γκίκας Μαγιορκίνης σημείωσε ότι θα έχουμε μια ήπια αύξηση στις νοσηλείες, αλλά γενικότερα καλύτερη εικόνα για την πορεία της επιδημίας και τις πιέσεις στο ΕΣΥ θα έχουμε στις αρχές του Νοεμβρίου.

Μοιραστείτε το: