02/12/2021
OIKONOMIA | Τετάρτη 24 Νοεμβρίου 2021 - 13:15

Χωρίς τέλος το ράλι ανόδου στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος: Eξανεμίζεται η επιδότηση (video)

Η μέση τιμή χονδρικής για ολόκληρο τον μήνα Νοέμβριο αναμένεται να ξεπεράσει τα 230 ευρώ, έναντι 198 τον Οκτώβριο

Κάθε προηγούμενο ρεκόρ σπάει στην Ελλάδα η τιμή στις τιμές χονδρικής της ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς εκτινάχθηκε σε ιστορικό υψηλό, 281,03 ευρώ ανά μεγαβατώρα, έναντι 50 ευρώ στις αρχές του 2021.

Στο κόκκινο οι τιμές χονδρικής της ηλεκτρικής ενέργειας και στην υπόλοιπη Ευρώπη: Στη Σερβία και στην Ελβετία η τιμώ ξεπέρασε τα 300 ευρώ/MWh, ενώ στη Γερμανία έφτασε σε ιστορικό υψηλό, στα 273,89 ευρώ. Σε πολύ υψηλό επίπεδο, στα 295,82 ευρώ, βρίσκεται στη Γαλλία και στην Ολλανδία καταγράφεται αύξηση 15,5%, με τη μέση τιμή να «εδράζεται» στα 254,01 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Τις εντυπώσεις κλέβει, σαφώς, η ανώτατη τιμή, που προβλέπεται να φθάσει, στις 6 το απόγευμα της Τετάρτης (24/11), στα 385 ευρώ ανά κιλοβατώρα, σε ελάχιστη απόσταση από τα 400 ευρώ και αυξημένη κατά 10,6% σε σχέση με χθες (348,21 ευρώ). Η μέση τιμή χονδρικής για ολόκληρο τον μήνα Νοέμβριο υπολογίζεται να ξεπεράσει τα 230 ευρώ (έναντι 198 τον Οκτώβριο) καθιστώντας περαιτέρω αναποτελεσματικές τις εξαγγελίες για επιδότηση που αντιστοιχεί στα 180 ευρώ.

Κύρια αιτία για την «έκρυθμη» κατάσταση που έχει διαμορφωθεί, είναι η νέα κρίση που προέκυψε στην αγορά φυσικού αερίου, με το «πάγωμα» της διαδικασίας αδειοδότησης του Nord Stream 2, από τη γερμανική ρυθμιστική αρχή. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα οι τιμές του φυσικού αερίου να εκτιναχθούν εκ νέου, με συνέπεια να ακολουθήσουν και οι τιμές της χονδρικής του ρεύματος.

Φόβοι ότι η επιδότηση στους λογαριασμούς της ΔΕΗ θα αποδειχθεί ανεπαρκής

Στο δυσμενές αυτό περιβάλλον που δημιουργείται, υπάρχουν πλέον βάσιμες αμφιβολίες για το αν η προ εβδομάδων αύξηση της επιδότησης στους λογαριασμούς ρεύματος, που ανακοίνωσε το υπουργείο Ενέργειας, αποδειχθεί επαρκής.

Το πιθανότερο είναι πως το μέτρο θα φανεί μικρό και διαφαίνεται ότι θα απαιτηθεί νέα αύξηση (η τρίτη κατά σειρά) της επιδότησης ρεύματος, προκειμένου να στηριχθούν νοικοκυριά και επιχειρήσεις και να αποφευχθούν φαινόμενα μαζικών απλήρωτων λογαριασμών.

Η Κοινή Απόφαση των υπουργείων Οικονομικών και Περιβάλλοντος – Ενέργειας αποσαφηνίζει μερικά ζητήματα που χρήζουν υπενθύμισης και επισήμανσης:

Οι 555.000 δικαιούχοι Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου δεν δικαιούνται πρόσθετη επιδότηση για τον Σεπτέμβριο και θα λάβουν την ίδια με τους υπόλοιπους, δηλαδή 9 ευρώ. Τον Οκτώβριο, οι δικαιούχοι ΚΟΤ θα λάβουν 6 ευρώ παραπάνω από τα 18,6 ευρώ των τιμολογίων Χαμηλής Τάσης.

Από τα 7.600.000 των παροχών Χαμηλής Τάσης, την επιδότηση των 9 ευρώ και 18,6 δικαιούνται μόνον όσοι βρίσκονται σε «κυμαινόμενα» τιμολόγια, δηλαδή εκείνα που περιλαμβάνουν ρήτρα αναπροσαρμογής χονδρικής τιμής.

Η επιδότηση για τα «σταθερά» τιμολόγια χωρίς ρήτρα αναπροσαρμογής θα είναι 6 ευρώ το μήνα.

Η επιδότηση για τα κυμαινόμενα τιμολόγια τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο θα είναι 39 ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί σε μέση τιμή 180 ευρώ ανά μεγαβατώρα αν και, όπως εκτιμάται, η μέση τιμή αναμένεται να ξεπεράσει τα 230 ευρώ.

Παρά το γεγονός ότι στο ΦΕΚ της απόφασης αναφέρεται ρητά ότι «η επιδότηση παρέχεται για την κατανάλωση των μηνών Σεπτεμβρίου, Οκτωβρίου, Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου του έτους 2021», οι προβλεπόμενες πιστώσεις προς τις εταιρείες ρεύματος σταματούν στον Νοέμβριο. Οι προμηθευτές θα λάβουν, βάσει δυσνόητων μαθηματικών τύπων, χρήματα, προκειμένου να περάσουν την επιδότηση στους λογαριασμούς, αλλά μέσα στον «αλγόριθμο» δεν περιλαμβάνεται η κατανάλωση του Δεκεμβρίου. Προφανώς, θα χρειαστεί να εκδοθεί νέα απόφαση -άγνωστο πότε- και ενώ η κυβέρνηση υποτίθεται πως εξετάζει μόνιμο μηχανισμό παρακολούθησης της χονδρικής τιμής, για να συνεχίσει τις επιδοτήσεις ανάλογα με τα χρήματα που συγκεντρώνονται από τα δικαιώματα ρύπων.

Ψυχρολουσία φέρνει στους επαγγελματίες η αύξηση στην τιμή της ενέργειας

Την ίδια ώρα οι καταστηματάρχες έχουν πάρει μολύβι και χαρτί και ψάχνουν να βρουν από πού μπορούν να κόψουν, ενώ την ίδια ώρα όλα δείχνουν πως έρχονται ανατιμήσεις σε σουβλάκια καφέδες και ψωμί αφού μόνο έτσι θα βγουν τα ποσά που χρειάζονται.

Επαγγελματίες που πλήρωναν γύρω στα 800 ευρώ έλαβαν λογαριασμό ρεύματος 2.000 ευρώ!

Μαζί με όλες τις άλλες αυξήσεις το κόστος της ενέργειας δίνει το τελειωτικό χτύπημα στην επιχείρηση της θα πει η Έλσα Κουκουμέρη, ενώ και οι δόσεις δεν είναι λύση.

Τον προβληματισμό της μοιράζεται ο ιδιοκτήτης γειτονικού καφέ.

Το κόστος του ρεύματος καίει τους επαγγελματίες και όσο πιο εξαρτημένη είναι η επιχείρησή τους από το ρεύμα τόσο μεγαλύτερο το πρόβλημα. Λογαριασμός 3000 ευρώ έφτασε στα 6000!

«Είναι σαν να έχουμε συνεταίρο στο μαγαζί μας», θα πει και ο Μάριος Παπαδόπουλος, Πρόεδρος Ζαχαροπλαστών Θεσσαλονίκης. Η επιχείρησή του, όπως και οι φούρνοι καταναλώνει αναγκαστικά μεγάλα ποσά ενέργειας και το κόστος είναι δύσκολο να καλυφθεί.

Οι αυξήσεις που ξεπερνούν και το 100% στην ενέργεια είναι πλέον το μόνο θέμα συζήτησης των επαγγελματιών και ο μόνιμος βραχνάς τους.

Οι επιχειρηματίες νιώθουν απροστάτευτοι. Στο σουβλατζίδικο το ρεύμα για μηχανήματα και ψυγεία είναι απαραίτητο, για τις πατάτες, τα ψυγεία, τις ψηστιέρες.

Και όλοι προσπαθούν να βρουν από πού θα κόψουν για να τα βγάλουν πέρα….

Μοιραστείτε το: