02/12/2021
ΠΟΛΙΤΙΚΗ | Τετάρτη 24 Νοεμβρίου 2021 - 16:34

Εξεταστική για ΜΜΕ και δημοκοπήσεις: Αρνήθηκε η Ν.Δ. την κλήση Πέτσα, οργή στην αντιπολίτευση

Ποιοι καλούνται ως μάρτυρες * Καμίνης: Ευνουχισμός της επιτροπής * ΣΥΡΙΖΑ: Πρωτοφανές κοινοβουλευτικό πραξικόπημα

«Όχι» στην κλήση του πρώην κυβερνητικού εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα είπε η Νέα Δημοκρατία κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της εξεταστικής επιτροπής για τις δημοσκοπήσεις και τη λίστα «Πέτσα» για τα ΜΜΕ την Τετάρτη (24/11).

Συγκεκριμένα, οι εκπρόσωποι της πλειοψηφίας υποστήριξαν ότι ο πρώην υπουργός έχει απαντήσει αρκετές φορές για το συγκεκριμένο θέμα και πως επιθυμούν να κληθούν «θεσμικοί» μάρτυρες.

Η πλειοψηφία των 15 βουλευτών της Ν.Δ. παρά το γεγονός ότι η αντιπολίτευση κατέθεσε δεκάδες αιτήματα για κλήσεις μαρτύρων, αποφάσισε να καλέσει μόνο μόλις 18 μάρτυρες, ανάμεσα στους οποίους δεν θα περιλαμβάνεται κανένα πολιτικό πρόσωπο.

Η πλειοψηφία απέρριψε την πρόταση να κληθούν να καταθέσουν ο νυν αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών και πρώην υφυπουργός στον πρωθυπουργό / κυβερνητικός εκπρόσωπος την περίοδο που «ξέσπασε» η πανδημία Στέλιος Πέτσας ως ο υπεύθυνος υπουργός για την καμπάνια ενημέρωσης, καθώς και άλλοι υπουργοί που σχετίζονται με την καμπάνια.

Οργή από την αντιπολίτευση

Η απόφαση προκάλεσε σφοδρή αντιπαράθεση. Για ακρωτηριασμό της δημοκρατίας έκανε λόγο ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Ραγκούσης και κατηγόρησε την πλειοψηφία ότι επιχειρεί να νοθεύσει το αντικείμενο της έρευνας.

«Δεν μπορείτε να λέτε δεν θα βάλεις αυτόν τον μάρτυρα, στην πραγματικότητα ακρωτηριάζετε την αντιπολίτευση και τα συνταγματικά της δικαιώματα, αλλά και την ίδια τη δημοκρατία», είπε, ενώ έντονες ήταν οι αντιδράσεις και του ΚΙΝ.ΑΛ.

Ο Γιώργος Καμίνης χαρακτήρισε αδιανόητο να μην προσκληθούν πολιτικά πρόσωπα, μιλώντας για ευνουχισμό της επιτροπής, ενώ η Μαρία Κομνηνάκα από το ΚΚΕ ανέφερε ότι η επιτροπή είναι πολιτικό όργανο που εξετάζει πολιτικές ευθύνες.

«Δεν μπορούμε να ελέγχουμε ουδέτερα τα πράγματα χωρίς να εξετάζουμε τον υπεύθυνο», είπε.

Η Ν.Δ. αντέκρουσε λέγοντας ότι ο Στέλιος Πέτσας έχει απαντήσει πολλές φορές για το ζήτημα της διαφημιστικής δαπάνης. «Στόχος σας είναι να κάνουμε πολιτική δίκη», ανέφερε η εισηγήτρια της Ν.Δ. Κατερίνα Παπακώστα, ενώ ο Δημήτρης Μαρκόπουλος αντέτεινε ότι «δεν υπάρχει κανένας ακρωτηριασμός του δικαιώματος της μειοψηφίας».

Χαρακτήρισε δεν αντιδημοκρατική τη φράση του Γιάννη Ραγκούση ότι είναι «αδιαπραγμάτευτη η λίστα μαρτύρων μας». Η Ν.Δ. πρότεινε να έρθει εκπρόσωπος του υπουργείου που ήταν υπεύθυνος για καμπάνια ενημέρωσης.

Παρά τις αντιδράσεις των κομμάτων, η πλειοψηφία της επιτροπής αποφάσισε να προχωρήσει σε έναν κατάλογο με 18 μάρτυρες, αρχής γενομένης με την πρόεδρο της ΕΣΗΕΑ Μαρίας Αντωνιάδου και τον πρόεδρος της Ένωσης Ιδιοκτητών Ημερήσιου Τύπου Αλ. Σκαναβή.

Η λίστα μαρτύρων

Σε κάθε περίπτωση η λίστα μαρτύρων έχει ως εξής:

 • Πρόεδρος του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ, κα Μαρία Αντωνιάδου
 • Πρόεδρος του ΔΣ της ένωσης Ιδιοκτητών Ημερήσιου Τύπου κ. Αλ. Σκαναβής
 • Εκπρόσωπος Περιφερειακών Εβδομαδιαίων Εφημερίδων κ. Αντώνης Μουντάκης
 • Εκπρόσωπος ΕΣΡ κ. Κουτρομάνος Αθανάσιος
 • Διευθύνων Σύμβουλος INITIATIVE MEDIA κ. Μιχάλης Γκάλγκος
 • Eκπρόσωπος της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης , υπεύθυνου για την παραλαβή του έργου,
 • Νόμιμοι Εκπρόσωποι των Εταιρειών TEMPO OPTIMUM MEDIA DIRECTION ( OMD) κ. Νικόλαο Σάββα και WAVEMAKER ΕΛΛΑΣ ΑΕ κα Αγγελική Βούλγαρη
 • Eκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας υπεύθυνος για την παραλαβή του Έργου.
 • Διευθύνων Σύμβουλος της Ελληνικής Εταιρίας Επενδύσεων και Εξωτερικού Α.Ε. (ΕNTERPRISE GREECE)
 • Νόμιμος Εκπρόσωπος του κοινοπρακτικού σχήματος Εταιριών EDELMAN
 • Πρόεδρος ΣΕΔΕΑ κα Βαλέρια Τσάμη
 • Πρόεδρος Ελεγκτικής Εταιρίας Δημοσκοπήσεων και Ερευνών κοινής γνώμης.
 • Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΔΥΤΕ κ. Αριστείδης Σωτηρόπουλος
 • Εκπρόσωπος Opinion Poll και «REPOSITION STRATEGY» κ. Ζούπης
 • Εκπρόσωπος Vox Popular
 • Εκπρόσωπος Bridging Europe
 • Εκπρόσωπος Common View
 • Eκπρόσωπος Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης

Ήδη ειδοποιήθηκαν τηλεφωνικά από τη γραμματεία οι δυο πρώτοι μάρτυρες που θα καταθέσουν την προσεχή Τρίτη. Πρώτος θα παρουσιαστεί ο κ. Σκαναβής (10:00-12:00) και θα ακολουθήσει η κυρία Αντωνιάδου (12:00-14:00), που ζήτησε να έρθει εκείνη την ώρα.

ΝΔ: «Στόχος να προστατευτεί η διαδικασία από επικοινωνιακά πυροτεχνήματα»

Κύκλοι της ΝΔ σχολίαζαν μετά το τέλος της συνεδρίασης:

«Προσηλωμένη στην ουσιαστική διερεύνηση του αντικειμένου της εντολής που εξέδωσε η Ολομέλεια της Βουλής, η Εξεταστική Επιτροπή ακολουθεί πιστά την τήρηση του Κανονισμού της Βουλής και του Συντάγματος.

Με στόχο να προστατεύσει τη διαδικασία από επικοινωνιακά πυροτεχνήματα και αποπροσανατολιστικές προθέσεις που τελικά βλάπτουν την αναζήτηση της αλήθειας, η Επιτροπή αποφάσισε να καλέσει όλους τους θεσμικούς παράγοντες που με την ιδιότητά τους μπορούν να ρίξουν φως σε όλες τις πτυχές που διερευνά η επιτροπή.

Ο κατάλογος των μαρτύρων εγκρίθηκε με πλειοψηφία, σε μια ανοιχτή διαδικασία που υπηρετεί με σεβασμό τα δικαιώματα της μειοψηφίας».

ΣΥΡΙΖΑ: «Πρωτοφανές κοινοβουλευτικό πραξικόπημα με εντολή Μητσοτάκη»

Από την πλευρά τους οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που μετέχουν στην εξεταστική επιτροπή ανέφεραν:

«Πρωτοφανές κοινοβουλευτικό πραξικόπημα με εντολή Μητσοτάκη. Η Ν.Δ. έδειξε σήμερα το έντρομο πρόσωπο της σε ό,τι αφορά τις αποκαλύψεις για την διασπάθιση του δημοσίου χρήματος. Με εντολή Μητσοτάκη η κυβερνητική πλειοψηφία απέρριψε όλους τους μάρτυρες που πρότεινε σύσσωμη η Αντιπολίτευση , αποκλείοντας έτσι όλα τα πολιτικά πρόσωπα που εμπλέκονται στην διαβόητη λίστα Πέτσα, μεταξύ των οποίων και ο πρωθυπουργικός ανιψιός, Γρ. Δημητριάδης.

Εξεταστική για την λίστα Πέτσα χωρίς τον… Πέτσα, σε μια καταφανή προσπάθεια της Ν.Δ. να μετατρέψει την εξεταστική σε παραμηχανισμό απόκρυψης της αλήθειας. Θέλουν να κρύψουν τους υπουργούς που εμπλέκονται με εντολή Μαξίμου, επιβεβαιώνοντας ότι υπάρχει κάτι πολύ επιβλαβές για την Δημοκρατία».

Μοιραστείτε το: