29/03/2024
ΘΕΑΤΡΟ/ΣΙΝΕΜΑ | Σάββατο 8 Ιανουαρίου 2022 - 19:14

Σάλος με την ταινία «Ξεπαρθενών»: Η απάντηση του ΥΠΠΟΑ για τις σκηνές σεξ στην Ακρόπολη (video)

Στην ταινία απεικονίζεται ένα γκέι ζευγάρι να κάνει σεξ στην Ακρόπολη * «Το κάναμε γιατί γουστάραμε», λένε προκλητικά οι συντελεστές

Σάλος έχει προκληθεί με αφορμή μία ανεξάρτητη παραγωγή ταινίας, με τίτλο «Ξεπαρθενών» που κυκλοφορεί ελεύθερα από τις 6 Ιανουαρίου στο Ίντερνετ. Στην ταινία απεικονίζεται ένα γκέι ζευγάρι να κάνει σεξ στην Ακρόπολη και οι αντιδράσεις στα social media είναι ήδη πολλές.

Το Υπουργείο Πολιτισμού με αφορμή ερωτήσεις δημοσιογράφων σχετικά με το επίμαχο βίντεο που περιέχει σκηνές που γυρίστηκαν παράνομα στον αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης απάντησε πως δεν έχει δοθεί καμία άδεια από τις καθ’ ύλην αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΥΠΠΟΑ:

Σε ερωτήσεις δημοσιογράφων σχετικά με βίντεο που περιέχει σκηνές, οι οποίες γυρίστηκαν παράνομα στον αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης, από το Γραφείο Τύπου του ΥΠΠΟΑ διευκρινίζονται τα εξής:

Για τις συγκεκριμένες σκηνές προφανώς δεν έχει δοθεί καμία άδεια από τις καθ’ ύλην αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού. Ο αρχαιολογικός χώρος της Ακρόπολης δεν προσφέρεται για κανενός είδους ακτιβιστική ή άλλη δραστηριότητα, η οποία προσβάλλει και συμπεριφέρεται ασεβώς στο μνημείο.

Με εντολή της Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού προς την Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πόλης Αθηνών, διενεργείται προκαταρκτική εξέταση, σύμφωνα με όσα προβλέπονται στον Κώδικα Κατάστασης Δημοσίων Πολιτικών Διοικητικών Υπαλλήλων, προκειμένου να διερευνηθούν οι συνθήκες υπό τις οποίες έλαβε χώρα το περιστατικό και να αποδοθούν ευθύνες.

To επίμαχο απόσπασμα

Δείτε παρακάτω το επίμαχο απόσπασμα της ταινίας, που διέρρευσε στα social media και ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων. Το βίντεο στην αρχή του (είναι το σημείο που έχουμε καλύψει) δείχνει δύο άνδρες σε ερωτική περίπτυξη. Ησκηνήκρατάελάχισταδευτερόλεπτα.

Οι δημιουργοί της ταινίας, πάντως, τα ονόματα των οποίων δεν έχουν γίνει γνωστά, ισχυρίζονται πως έχει πολιτικό και ιδεολογικό περιεχόμενο: «Η ταινία μικρού μήκους Ξεπαρθενών είναι ένα έργο τέχνης που αποτελεί και πολιτική δράση», αναφέρουν χαρακτηριστικά για να αναπτύξουν αμέσως μετά την πλοκή η οποία έχει ως εξής:

«Μία παρέα έχει μόλις τελειώσει την πεζοπορία της και αράζει απολαμβάνοντας το ηλιοβασίλεμα. Στη συζήτηση έρχονται μνήμες από προηγούμενα χρόνια των μελών της. Μνήμες περισσότερης ανεμελιάς, αλητείας και τόλμης στον έρωτα. Η παρέα αποφασίζει να μεσολαβήσει ώστε όσα λέγονται να μην είναι μόνο μνήμες. Ό,τι αξίζει γι’ αυτήν να έχει παρόν και μέλλον επίσης. Μέσα από τη συντροφικότητα, το χιούμορ, το κέντρισμα του αισθησιασμού η παρέα συντροφεύει τα μέλη της να βιώσουν τον ερωτισμό σε δημόσια μέρη, όπως παλιά. Μαζί, ο δημόσιος χώρος που είναι φορτισμένος με τα στοιχεία ενός πατριαρχικού και εθνικιστικού πλαισίου αποχτά ρωγμές, για να αναδυθεί ακριβώς αυτός ο ερωτισμός».

Όπως αναφέρεται «η ταινία είναι ανεξάρτητη παραγωγή, χωρίς εμπορικούς σκοπούς και στόχο της αποτελεί το μοίρασμα του έργου με ανθρώπους και ομάδες που το επιθυμούν».

Η επίμαχη ερωτική σκηνή μεταξύ των δύο ανδρών, που διαρκεί κάποια δευτερόλεπτα, πιθανότατα έχει γυριστεί με μικρή συσκευή, προκειμένου να μην γίνει αντιληπτή από τους αρχαιοφύλακες καθώς, όπως είναι γνωστό, απαγορεύονται τα γυρίσματα στους αρχαιολογικούς χώρους, αν δεν έχει δοθεί άδεια από το αρμόδιο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο. Στον ίδιο σκοπό, προφανώς, εξυπηρετεί και ο ανθρώπινος κλοιός που έχει σχηματίσει η υποτιθέμενη παρέα του ζευγαριού γύρω του την ώρα της ερωτικής συνεύρεσης καλύπτοντας το οπτικό πεδίο. Σε άλλες σκηνές ωστόσο έχουν καταγραφεί να κινούνται επισκέπτες εντός τους αρχαιολογικού χώρου ενώ μέλη της παρέας ανεμίζουν τη σημαία της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας.

«Το κάναμε γιατί έτσι γουστάρουμε» απαντούν προκλητικά οι συντελεστές

Είναι πάντως σαφές πως η παρέα των νεαρών κοριτσιών και αγοριών που αποφάσισαν να «βαφτίσουν» ταινία μικρού κάποιες προσωπικές τους στιγμές γνώριζαν πως θα προκαλέσουν αντιδράσεις. Κι αυτό αποδεικνύεται από to μακροσκελές κείμενο που συνόδευε το πολυσυζητημένο βίντεο από την πρώτη του προβολή του, που πραγματοποιήθηκε τον Δεκέμβριο στη Θεσσαλονίκη.

«Προκαλεί δυσφορία αρκετές φορές, όταν ένα έργο για να σταθεί απαιτούνται εξηγήσεις, όμως, υπάρχει η εκτίμηση ότι αυτό το έργο θα προκαλέσει δημόσιες αντιδράσεις. Εφόσον, λοιπόν, θέλει να έχει και δημόσια απεύθυνση καλό είναι να στηριχθεί από έναν λόγο που ξεκαθαρίζει το ποιον του. Επί της ουσίας δεν είναι τόσο εξηγήσεις, όσο η ίδια η οπτική των συντελεστών και των συντελεστριών. Γενικά, ως απάντηση σε όλα τα γιατί στην αρχή, στη μέση ή στο τέλος των επεξηγήσεων, που μπορούν να δοθούν, πάντα υπάρχει κι αυτή: γιατί έτσι γουστάρουμε».

Εκτός λοιπόν από το γενικόλογο και ασαφές «γιατί έτσι γουστάρουμε» τα βασικά σημεία της οπτικής τους είναι, μεταξύ άλλων τα εξής: Ότι «…ο Παρθενώνας είναι ένα όμορφο μέρος για να κάνεις έρωτα, ενώ οποιοδήποτε μέρος αποχτά μεγαλύτερη αξία, όταν ζωντανεύει με την παλλόμενη ανθρώπινη παρουσία», πως «δεν είναι τυχαία η επιλογή του Παρθενώνα ως τόπου καθώς λειτουργεί για πολλούς ως ένα παράσημο εθνικισμού, αρχαιολατρείας, πατριαρχίας, εμπορευματοποίησης, μαζικής κουλτούρας και καθωσπρεπισμού μεταξύ άλλων» αλλά και πως «με αφορμή κιόλας την επέτειο των διακοσίων ετών από την ελληνική επανάσταση του 1821 παρουσιάζουν έναν ωραίο τρόπο να δώσουν μερικά ωραία νοήματα ​​​​-άλλα εμπνευσμένα από το παρελθόν άλλων και άλλα από εκείνους-​​​​​​​ και περιεχόμενα σε σημαντικά μέρη του τόπου αυτού».

Ωστόσο, οι συντελεστές υπογραμμίζουν πως σκοπός της ταινίας δεν είναι η αντίδραση αλλά η ανάγκη τους να ζουν με τον τρόπο που θέλουν: «Εμείς δεν βλέπουμε κάτι περίεργο ή αφύσικο σε αυτό που κάνουμε. Για μας είναι η φυσιολογική εξέλιξη της ανέμελης ροής μας. Ο αισθησιασμός -​​​​ας μην ξεχνούμε κιόλας τον αρχαίο ελληνικό αισθησιασμό κι εκστατικότητα, τα αγάλματα δεν ήταν λευκά, είχαν πολλά και έντονα χρώματα και σχέδια-​​​​​​​ η επαφή, η συσχέτιση μεταξύ ανθρώπινων σωμάτων ανεξαρτήτως διαφόρων χαρακτηριστικών είτε συμβαίνει ιδιωτικά είτε δημόσια. Τα επιζητούμε. Πόσο μάλλον τώρα που ζούμε τον εγκλεισμό, την αποξένωση των ανθρώπινων σχέσεων, τη μεταφορά των σχέσεων μας σε πλασματικούς κι εγκεφαλικούς κόσμους πίσω από οθόνες στερώντας μας την αισθητηριακή ολοκλήρωση, την ουσιαστική επικοινωνία και συνύπαρξη συνολικά».

Όσο για το ποιοι ήταν οι βασικοί λόγοι που τούς ώθησαν στο αμφιλεγόμενο αυτό εγχείρημα: «Βαρεθήκαμε τη ρουτίνα, την απομόνωση και τις στατιστικές θανάτων από κορωνοϊό και αποζητήσαμε την περιπέτεια, τον πειραματισμό, την καύλα και τη συντροφικότητα, διότι όλο αυτό χωρίς συντροφικότητα δεν στήνεται» απαντούν οι ίδιοι.

Μοιραστείτε το: