07/06/2023
ΕΙΔΗΣΕΙΣ | Τρίτη 18 Ιανουαρίου 2022 - 14:45

Έκρηξη ηφαιστείου στην Τόνγκα: «Όλα τα σπίτια έχουν καταστραφεί», λέει η κυβέρνηση (video)

Μία Βρετανίδα και δύο ντόπιοι έχασαν τη ζωή τους από το ηφαίστειο και τσουνάμι * Ανυπολόγιστη καταστροφή στα νησιά του αρχιπελάγους Τόνγκα

Ολική καταστροφή σημειώθηκε στα νησιά του αρχιπελάγους Τόνγκα που επλήγησαν από την ισχυρότατη ηφαιστειακή έκρηξη και το τσουνάμι που ακολούθησε.

Η κυβέρνηση του νησιωτικού κράτους ανακοίνωσε ότι τίποτε δεν έμεινε όρθιο.

«Όλα τα σπίτια έχουν καταστραφεί» ήταν τα πρώτα λόγια της κυβέρνησης σχολιάζοντας ότι απέμεινε από το θανατηφόρο τσουνάμι που προκάλεσε μέχρι στιγμής τον θάνατο τριών ανθρώπων: δύο ντόπιων και μιας Βρετανίδας υπηκόου.

«Ορισμένα από τα μικρότερα, πιο απομακρυσμένα νησιά επλήγησαν ιδιαίτερα σοβαρά, με όλα τα σπίτια να έχουν καταστραφεί», αναφέρει η κυβέρνηση και προσθέτει ότι τις προσπάθειες των σωστικών συνεργείων δυσχεραίνει η ηφαιστειακή τέφρα που κάλυψε τα πάντα.

Οι εθελοντές καθαρίζουν τον διάδρομο προσγείωσης του κεντρικού αεροδρομίου για να επιτρέψουν στα αεροπλάνα να μεταφέρουν πόσιμο νερό και προμήθειες.

Δεν λειτουργούν τηλεφωνία και Ίντερνετ

Οι τηλεπικοινωνίες έχουν διακοπεί με την κυβέρνηση της Τόνγκα να επισημαίνει ότι το Διαδίκτυο είναι εκτός λειτουργίας. Ωστόσο, ορισμένες τοπικές τηλεφωνικές υπηρεσίες είναι διαθέσιμες καθώς επίσης είναι σε εξέλιξη εργασίες για την αποκατάσταση της επικοινωνίας.

Οι εκκενώσεις από τα νησιά που έχουν πληγεί περισσότερο έχουν επίσης ξεκινήσει, δήλωσε η κυβέρνηση.

Η ανακοίνωση της κυβέρνησης της Τόνγκα ανέφερε ότι μία 65χρονη γυναίκα, ένας 49χρονος άνδρας και η Βρετανίδα Άνγκελα Γκλόβερ είναι οι νεκροί από το τσουνάμι.

Δεκάδες σπίτια στο κεντρικό νησί Tονγκατά που υπέστησαν επίσης ζημιές. Οι εκκενώσεις από τα νησιά που έχουν πληγεί περισσότερο είναι σε εξέλιξη. Τα αποθέματα νερού έχουν δεχτεί ισχυρό πλήγμα από την ηφαιστειακή τέφρα. Οι πτήσεις έχουν διακοπεί προσωρινά όπως και οι θαλάσσιες συγκοινωνίες.

Μοιραστείτε το: