25/05/2022
ΥΓΕΙΑ | Κυριακή 23 Ιανουαρίου 2022 - 14:16

Κούβελας: «Mεγαλύτερο το ρίσκο του εμβολιασμού στους νεότερους απ’ ό,τι ο μη εμβολιασμός» (video)

«Δεν πρέπει να εμβολιάζονται οι έγκυες» * «Έχουμε ένα προϊόν που ο ΕΜΑ του έδωσε άδεια υπό συνθήκες» * Τι είπε για τα μονοκλωνικά αντισώματα * Ένταση με Παγώνη και Πυργιώτη

Κατά του εμβολιασμού των νέων και των εγκύων για τον κορωνοϊό τάχθηκε ο καθηγητής Κλινικής Φαρμακολογίας του ΑΠΘ, Δημήτρης Κούβελας, τονίζοντας ότι μπορεί να αποδειχθεί επικίνδυνος.

Μιλώντας το πρωί της Κυριακής (23/1) στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή του ΑΝΤ1, είπε πως τα εμβόλια για τον κορωνοϊό έπρεπε να γίνουν «μόνο στους ειδικούς πληθυσμούς που χρειάζονται προστασία, όπως οι άνθρωποι άνω των 60 ετών με υποκείμενα νοσήματα, οι υπέρβαροι-παχύσαρκοι και άλλοι».

Ο Δημήτρης Κούβελας είπε πως δεν θα πρέπει να εμβολιάζονται οι εγκυμονούσες έναντι του κορωνοϊού, «επειδή δεν έχουμε μακροπρόθεσμες μελέτες για τις επιπτώσεις στα έμβρυα».

«Στηριχθήκαμε πολύ στα εμβόλια για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Όταν ο ΕΜΑ δίνει μια άδεια υπό συνθήκες, οφείλει το Κράτος να φροντίσει και όλοι οι γιατροί να στέλνουν κίτρινη κάρτα για οτιδήποτε συμβαίνει. Δεν έχω πρόβλημα με τα εμβόλια, αλλά με την διαχείρισή τους», είπε ο κ. Κούβελας, εν μέσω έντονης συζήτησης με την Ματίνα Παγώνη, η οποία του απαντούσε πως δεν μπορεί ένας μη κλινικός ιατρός όπως εκείνος να λέει πως η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα έχει κάνει λάθος.

Ο Δημήτρης Κούβελας απάντησε: «Oι ενστάσεις οι δικές μου αφορούν την πολιτική διαχείριση σχετικά με τα εμβόλια. Από όταν ακόμη γινόταν έρευνα και δεν ξέραμε αν θα είχαμε τα εμβόλια, η Κυβέρνηση θα έπρεπε να είχε ρίξει βάρος στην πρωτοβάθμια περίθαλψη. Έχουμε κάποια προϊόντα χωρίς τελική έγκριση, που φαίνεται πως προστατεύουν τους ηλικιωμένους, αλλά όχι τους άλλους. Πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι στους νεότερους, είναι μεγαλύτερο το ρίσκο του εμβολιασμού σε σχέση με τον μη εμβολιασμό».

Ακόμη, είπε πως «τα μονοκλωνικά αντισώματα μείωσαν τους θανάτους κατά 30 την ημέρα στην Ελλάδα. Όσοι τα πήραν, σώθηκαν. Η ερώτηση μου είναι γιατί σταματήσαμε τα μονοκλωνικά αντισώματα;».

Aξίζει να σημειωθεί ότι οι δηλώσεις του Δημήτρη Κούβελα έγιναν μετ’ εμποδίων γιατί τόσο η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη, όσο και η δημοσιογράφος Μαριάννα Πυργιώτη τον διέκοπταν συνεχώς με την πρώτη μάλιστα να του λέει «ναι, θα σας διακόψω», κάθε φορά που έλεγε κάτι με το οποίο δεν συμφωνούσε, ενώ η Μαριάννα Πυργιώτη που συμμετείχε στη συζήτηση, είπε ακόμα ότι πήρε τηλέφωνο όση ώρα μιλούσε ο καθηγητής στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας και της ανέφεραν πως δεν σταμάτησαν τα μονοκλωνικά αντισώματα, αλλά αντιθέτως χορηγήθηκαν όλες οι δόσεις που ήταν διαθέσιμες για την Ελλάδα, στο πλαίσιο της ενιαίας παραγγελίας για τις χώρες της ΕΕ.

Στο τέλος, ο καθηγητής γελώντας από τις αντιδράσεις τους στο πρόσωπό του και χωρίς να χάσει την ψυχραιμία του από τις επιθέσεις, είπε στους παρουσιαστές: «Εσείς με καλέσατε, εγώ δεν είχα καμία όρεξη να έρθω».

Μοιραστείτε το: