05/07/2022
ΠΟΛΙΤΙΚΗ | Τετάρτη 18 Μαΐου 2022 - 17:13

Κόντρα on air Μιχαηλίδου-Γιαννόπουλου: «Έχετε εμπάθεια για το «Χαμόγελο του Παιδιού»

«Η κυβέρνηση μας βάζει λουκέτο υποστηρίζει» ο πρόεδρος, εξαιτίας του νέου πλαισίου για τη λειτουργία των δομών παιδικής προστασίας

Κόντρα on air ξέσπασε ανάμεσα στην υφυπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Δόμνα Μιχαηλίδου και τον πρόεδρο στο «Χαμόγελο του Παιδιού», Κώστα Γιαννόπουλο την Τετάρτη (18/5).

Μιλώντας στον ΑΝΤ1, η Δόμνα Μιχαηλίδου υπεραμύνθηκε του νέου πλαισίου για τη λειτουργία των δομών παιδικής προστασίας τονίζοντας ότι μπαίνουν κανόνες και διαβεβαιώνοντας ότι καμία δομή δεν θα κλείσει.

Σε παρέμβασή του ο Κώστας Γιαννόπουλος είπε ότι «έχετε εμπάθεια για το Χαμόγελο του Παιδιού» και υποστήριξε ότι «υπάρχει δαμόκλειος σπάθη για τη λειτουργία μας».

Αρχικώς η Δόμνα Μιχαηλίδου συνομίλησε με τον Γιώργο Παπαδάκη, λέγοντας μεταξύ άλλων πως «ιδιωτικές και εκκλησιαστικές δομές είναι «ένα». Οι κανόνες που βάζουμε για πρώτη φορά είναι σε έναν χώρο που δεν έχουν μπει κανόνες εδώ και 200 χρόνια, ενώ παράλληλα υπάρχει σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος και για τις δημόσιες».

Όπως είπε «κάνει πολύ καλή δουλειά το «Χαμόγελο του Παιδιού», αλλά εγώ δεν είμαι εδώ για να δώσω τα εύσημα. Δεν μπορεί να υπάρχει καμία δομή, κανένα Ίδρυμα να μην έχει κανόνες. Καθίσαμε όλοι σε ένα τραπέζι, εγώ δεν τους έβγαλα από το κεφάλι μου τους κανόνες. Δεν ερχόμαστε να ρυθμίσουμε το «Χαμόγελο του Παιδιού». Ερχόμαστε να κάνουμε ρύθμιση για όλα τα ιδρύματα και τα ορφανοτροφεία».

Η υφυπουργός Εργασίας υποστήριξε ακόμη ότι «Οι δομές πρέπει να έχουν το κατάλληλο προσωπικό. “Το χαμόγελο του Παιδιού” έχει την οικονομική άνεση και έχει κοινωνικούς λειτουργούς. Δεν μπορεί μια δομή να λειτουργεί χωρίς κοινωνικούς λειτουργούς. Βάζουμε τους κανόνες για τους καλύτερους που πρέπει να τους τηρούν και όσοι είναι κάτω από αυτούς. Η υπουργική απόφαση ρυθμίζει 82 δομές, όχι «Το Χαμόγελο του Παιδιού». «Το Χαμόγελο του Παιδιού» έχει 11 σπίτια. Δεν είναι 11 από τα 82, είναι ένα».

Σύμφωνα με την Δόμνα Μιχαηλίδου, «καθήκον της Πολιτείας, συνταγματικό και σύμφωνα με τη Συνθήκη του ΟΗΕ, είναι να προσέχει τα παιδιά, αν δεν μπορεί, εκχωρεί το καθήκον αυτό σε ιδρύματα».

Η ίδια πρόσθεσε ότι «οι προδιαγραφές είναι πρωτίστως στελέχωσης, αλλά είναι και κτιριακές. Δίνουμε έναν χρόνο για να προσαρμοστούν οι δομές σε αυτές τις προδιαγραφές. Μπορεί να έχουμε και κάποιο λάθος. Αν έχουμε, να το δούμε», σημείωσε η Υφυπουργός, αναφέροντας ακόμη ότι «τέσσερα σχόλια που «Το Χαμόγελο του Παιδιού» είχε καταθέσει στην διαβούλευση, τα έχουμε ενσωματώσει».

Κώστας Γιαννόπουλος: «Πονάει πολύ αυτό που γίνεται»

Στο σημείο αυτό παρενέβη ο Πρόεδρος του Συλλόγου «Το Χαμόγελο του Παιδιού», ο οποίος τόνισε πως «αποδεσμεύθηκα από αυτό που ζήτησε ο κ. Γεραπετρίτης χθες, να σταματήσουμε τη δημοσιότητα, για να πω ότι έγιναν συναντήσεις με φορείς, χωρίς να κληθούμε εμείς, για να τα βάλουν με «Το Χαμόγελο του Παιδιού». Να θυμίσω και να το πω έντονα, τις προτάσεις που έχουμε κάνει εμείς πολύ έγκαιρα. Έχουμε πει ότι γίνονται πολύ σωστές κινήσεις για την υιοθεσία και την αναδοχή, ως φορέας είμαστε από τους πρώτους που ενθαρρύνουμε την αναδοχή και την υιοθεσία. Δεν δημοσιεύθηκαν ποτέ τα σχόλια μας αυτά στη διαβούλευση. Γιατί φαίνεται σαν να είναι το «κακό» το Χαμόγελο του Παιδιού» και όλοι οι άλλοι καλοί».

Όπως είπε ο Κώστας Γιαννόπουλος, «έχω πιεστεί πάρα πολύ. Πονάει πολύ αυτό το πράγμα που γίνεται. Έχετε μια εμπάθεια για «Το Χαμόγελο του Παιδιού». Στους διαδρόμους του Υπουργείου έχουν δημιουργηθεί κάποια θέματα. Στα λόγια που μιλάμε όλα είναι καλά, αλλά υπάρχει δαμόκλειος σπάθη για την λειτουργία μας. Αν αποφασίζετε εσείς, όπως με το ίδρυμα της Καλλιθέας… εσείς το κλείσατε».

Τον λόγο πήρε ξανά η κα Μιχαηλίδου, η οποία απάντησε ότι «μην με κατηγορείτε για πράγματα που δεν ισχύουν», ενώ μετά την κόντρα για το ίδρυμα στην Καλλιθέα που έκλεισε προ λίγων μηνών, η υφυπουργός Εργασίας επεσήμανε «διαβεβαίωσα τον κ. Γιαννόπουλο και όλους τους Έλληνες πως δεν πρόκειται να κλείσει καμία δομή. Έχει μια κουζίνα που είναι 15 τ.μ. και η απόφαση λέει 20 τ.μ. δεν θα κλείσετε, θα το δούμε. Έχει 4 μπάνια και όχι 5, θα το δούμε. Αν δεν θέλετε τους κανόνες είναι άλλο πράγμα».

Ο Κώστας Γιαννόπουλος αντέτεινε πως «δεν θα κλείσει, αλλά δεν μπορεί να αφήσουμε την «δαμόκλειο σπάθη». Αυτός είναι μεγαλύτερος καρκίνος από τον καρκίνο που έχω περάσει. Μόνο ο Πρωθυπουργός μπορεί να λύσει τον «γόρδιο δεσμό». Δεν θα φύγω από την ζωή αφήνοντας αυτήν την δαμόκλειο σπάθη. «Το Χαμόγελο του Παιδιού» είναι η μόνη δομή που λειτουργεί 24 ώρες και έχει την αναγνώριση όλης της κοινωνίας, των Εισαγγελέων, όλων των αστυνομικών», τόνισε.

Χαμόγελο του Παιδιού: «Η κυβέρνηση μάς βάζει λουκέτο»

Αξίζει να σημειωθεί ότι δύο ημέρες πριν, σε μια μαραθώνια συνέντευξη Τύπου που ξεπέρασε τις 3 ώρες, το «Χαμόγελο του Παιδιού» έκανε μια απέλπιδα προσπάθεια -όπως σημείωσαν οι άνθρωποί του- να εισακουστεί από την κυβέρνηση και να προλάβει το κλείσιμο σπιτιών ημερήσιας φροντίδας αλλά και μόνιμης διαβίωσης που υπαγορεύει η Υπουργική Απόφαση αναφορικά με τις προϋποθέσεις ίδρυσης και λειτουργίας υφιστάμενων και νέων ΜοΠΠ (Μονάδων Παιδικής Προστασίας και Φροντίδας) Ν.Π.Ι.Δ που εξέδωσε η υφυπουργός Εργασίας Δόμνα Μιχαηλίδου.

Όπως λέει το «Χαμόγελο του Παιδιού», η υπουργική απόφαση έχει ραγδαίες και τραγικές επιπτώσεις καθώς σύμφωνα με άρθρα που εμπεριέχονται, θα κλείσουν τα Σπίτια Ημερήσιας Φροντίδας του Οργανισμού, μία δράση που βασικό στόχο έχει την αποφυγή ιδρυματοποίησης, ενώ εντός τους έτους θα κλείσουν τα Σπίτια Μόνιμης διαβίωσης καθώς και άλλοι χώροι ποιοτικής φιλοξενίας παιδιών στη χώρα και την ίδια στιγμή ο κρατικός μηχανισμός πρόνοιας είναι ανέτοιμος και αδύναμος να ανταποκριθεί στις ανάγκες.

Συγκεκριμένα ο Οργανισμός εξηγεί πως γίνεται διαχωρισμός μεταξύ των Δημόσιων, των εκκλησιαστικών και των ιδιωτικών δομών.

«Δίνεται μεγάλη έμφαση στις κτιριακές υποδομές και καμία ιδιαίτερη αναφορά για κοινωνική ένταξη, καθώς προβλέπονται σειρά κτιριακών προϋποθέσεων και στελέχωση των δομών με φύλακες σαν να μιλάμε για φυλακές».

Στην συνέντευξη Τύπου εξέφρασαν τις ισχυρές ενστάσεις τους για την συνταγματικότητα της υπουργικής απόφασης, νομικοί, όπως ο επίτιμος αντιεισαγγελέας Αρείου Πάγου, Βασίλειος Μαρκής ο οποίος είπε πως δυσκολεύεται να πιστέψει ότι κάποιο δικαστήριο θα εφαρμόσει ρυθμίσεις «αυτού του επιπέδου και της επιπολαιότητας».

Μαζί του συμφώνησε και ο Μελέτης Μουστάκας, Καθηγητής Διοικητικού Δικαίου στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, ενώ η Ξένη Δημητρίου, τέως εισαγγελέας Αρείου Πάγου, υπογράμμισε πως: «Αυτό που με εντυπωσιάζει είναι ότι από το υπουργείο Εργασίας ξεκινούν δύο νόμοι. Ο 4837/21 του ίδιου υπουργείου τροποποιείται τώρα από την ίδια ηγεσία. Αυτό δείχνει ότι μάλλον την πρώτη φορά δεν σκέφτηκαν καλά τα πράγματα πριν εκδώσουν τον νόμο. Με προβληματίζει πάρα πολύ».

«Ειδικές σχέσεις της υπουργού με κάποια ιδιωτικά ιδρύματα, στο απυρόβλητο δημόσια και εκκλησιαστικά»

Ο πρόεδρος του «Χαμόγελου του Παιδιού», Κώστας Γιαννόπουλος, τόνισε πως το νέο νομοθετικό πλαίσιο που εξέδωσε η υφυπουργός Εργασίας, Δόμνα Μιχαηλίδου, εισάγει νέους οικοδομικούς όρους που δεν καλύπτουν 11 κτίρια πρόνοιας και φροντίδας του Οργανισμού, ενώ επιβάλει αυστηρά πρόστιμα, δίνει την δυνατότητα στο υπουργείο να καταργήσει το ΔΣ καθώς και να πραγματοποιήσει συλλήψεις με ποινή από 1 ως 5 έτη φυλάκισης.

Mεταξύ άλλων, μιλώντας για προχειρότητα, έκανε λόγο για εξαιρετικά προβληματική δουλειά του υπουργείου σε διάφορους τομείς, επισημαίνοντας πως στο θέμα των αναδοχών που έχει διαφημιστεί πολλάκις, υπάρχουν επιστροφές παιδιών από ανάδοχες οικογένειες, αποτέλεσμα ελλιπούς έρευνας που είχαν κάνει οι υπηρεσίες, ενώ μίλησε για χρήματα που μοιράζονται από τις περιφέρειες κατά το δοκούν και με περίεργα κριτήρια.

Μάλιστα, τόνισε πως οι προδιαγραφές που απαιτεί η Υπουργική Απόφαση να πληρούνται από το «Χαμόγελο του Παιδιού» δεν γίνονται απαιτητές για τις κρατικές και τις εκκλησιαστικές δομές.

«Είναι πολύ δύσκολο να διαχειριστώ ότι μπορεί να υπάρξει άνθρωπος που μπορεί να θέλει να κάνει κακό σε αυτόν τον φορέα», είπε ο Κώστας Γιαννόπουλος.

«Έρχεται κάποια κυρία, η υφυπουργός Δόμνα Μιχαηλίδου, να κλείσει ορισμένα ιδιωτικά -γιατί κάποια άλλα έχουν προνομιακές σχέσεις με την υφυπουργό- και να αφήσει στο απυρόβλητο τα δημόσια και εκκλησιαστικά. Όλο αυτό το διάστημα κάνουμε προτάσεις για να αδειοδοτηθούν τα σπίτια. Θα πρέπει τώρα από την πόρτα να έρθει κάποιος υπεύθυνος της κυρίας υφυπουργού και θα με συλλάβει γιατί τα σπίτια ημερήσιας φροντίδας δεν έχουν άδεια. Πριν από 2 χρόνια η ίδια μας είπε ότι θα αδειοδοτηθούν τα σπίτια. Η υφυπουργός εμφανίζεται ως η θεά της παιδικής προστασίας. Κι εμείς κινδυνεύουμε πλέον να κλείσουμε συνολικά.

Δεν είναι μόνο τα σπίτια. Είναι οι εξαφανίσεις, τα κέντρα στήριξης που στηρίζουν 17.000 παιδιά με τις οικογένειές τους, το θεραπευτικό κέντρο, τα ασθενοφόρα για τα οποία πρόσφατα βραβευτήκαμε από το ΕΚΑΒ».

 

 

Μοιραστείτε το: