25/02/2024
ΕΙΔΗΣΕΙΣ | Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2022 - 12:58

Αγωνία για το σεισμό στην Εύβοια: Οι σεισμολόγοι δεν μπορούν να πουν αν ήταν ο «κύριος»

Ο σεισμός των 5 Ρίχτερ το βράδυ της Τρίτης άλλαξε τα δεδομένα, αφού ήταν μεγαλύτερος από τον πρωινό σεισμό * Γιατί «κουνήθηκε» η Αθήνα * Συστάσεις για αποφυγή εισόδου στα πετρόκτιστα σπίτια

Σε ένα ερώτημα που προς το παρόν δεν υπάρχει απάντηση καλούνται να απαντήσουν οι σεισμολόγοι σε ό,τι αφορά τους σεισμούς με επίκεντρο την Εύβοια που σημειώθηκαν από το πρωί της Τρίτης (29/11) έως τα ξημερώματα της Τετάρτης (30/11) και έγιναν ιδιαίτερα αισθητοί και στην Αττική, ενώ την ίδια στιγμή ξανανοίγει και η συζήτηση για τις Αλκυονίδες που έχουν 40 χρόνια να δώσουν μεγάλο σεισμό έχοντας συγκεντρώσει τεράστια σεισμική ενέργεια.

Ήταν ο κύριος σεισμός;

Βασική συνισταμένη των σεισμολόγων Άκη Τσελέντη και Γεράσιμου Παπαδόπουλου που τοποθετήθηκαν το πρωί της Τετάρτης είναι ότι μετά τον σεισμό των 5 Ρίχτερ το βράδυ της Τρίτης η επιστημονική κοινότητα δεν γνωρίζει ακόμα αν ακόμα και αυτή η δόνηση ήταν ο κύριος σεισμός.

Όπως είπε ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Άκης Τσελέντης, στον ΑΝΤ1, η σεισμική δραστηριότητα στην Εύβοια είχε αρχίσει να εκδηλώνεται στην περιοχή από τις 25 Οκτωβρίου, ωστόσο τόνισε πως πρόκειται για μία από τις πιο αντισεισμικές περιοχές της χώρας.

«Η δικιά μου εκτίμηση είναι πως πρέπει για τις επόμενες μέρες οι κάτοικοι να αποφεύγουν τα πέτρινα σπίτια, ιδίως αυτά που έχουν κάποιες ρωγμές» συμπλήρωσε.

Όσον αφορά, δε, το δυναμικό αυτής της περιοχής είπε ότι «είναι σπάνιο να είναι πάνω από τα 5 ρίχτερ. Με τις νέες εξελίξεις πρέπει να περιμένουμε 2-3 ημέρες για να ξέρουμε εάν πρόκειται για τον κύριο σεισμό. Οι μετασεισμοί ωστόσο δείχνουν πως το ρήγμα είναι μικρό».

Στο ίδιος μήκος κύματος όσον αφορά το ερώτημα «ποιος είναι ο κύριος σεισμός;» στην Εύβοια βρέθηκε και ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος με ανάρτησή του στο Facebook.

Ο ίδιος χαρακτήρισε «βιαστική και επιπόλαιη» την εκτίμηση που διατυπώθηκε για τον πρωινό σεισμό της Τρίτης ότι ήταν ο κύριος τονίζοντας ότι «χρειάζεται προσεκτική εξέταση και συνεκτίμηση πολλών στοιχείων».

Συνοψίζοντας τα δεδομένα έγραψε χαρακτηριστικά:

1 . Βιαστική και επιπόλαιη χθες η άποψη ότι ο χθεσινός 4,7 ήταν πιθανώς ο κύριος. Προσωπικά ήμουν πολύ επιφυλακτικός.

2 . Ούτε γνωρίζουμε αν ο βραδινός σεισμός μεγέθους 5,0 είναι ο κύριος. Χρειάζεται προσεκτική εξέταση και συνεκτίμηση πολλών στοιχείων. Συνεπώς, χρειαζόμαστε χρόνο.

3 . Όποιος άνοιξε χθες δημόσια συζήτηση για τις Αλκυονίδες να την κλείσει αμέσως. Ούτε σοβαρά στοιχεία έχουμε, αλλά ούτε επιτρέπεται να το συζητάμε δημόσια, τη στιγμή που είναι σε πλήρη διέγερση η Εύβοια.

Γιατί «κουνήθηκε» η Αθήνα

Ο Άκης Τσελέντης εξήγησε το πρωί της Τετάρτης και γιατί από τους σεισμούς που σημειώθηκαν σε θαλάσσιο χώρο στην Εύβοια ταρακουνήθηκε και η Αττική τόσο το πρωί όσο και το βράδυ της Τρίτης, όταν, δηλαδή, σημειώθηκαν οι μεγαλύτεροι σε μέγεθος σεισμοί.

Δείχνοντας τον χάρτη με το πλήθος των σεισμών πέριξ εκείνου των 5 Ρίχτερ, ο Άκης Τσελέντης εξήγησε ότι «η κατεύθυνση της ενέργειας ήταν προς την Αθήνα, γι’ αυτό έγινε αισθητή ιδιαίτερα η δόνηση στην Αττική».

Όσον αφορά, δε, το πλήθος των μετασεισμών ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου είπε ότι «μετά τον σεισμό των 5 Ρίχτερ το βράδυ, έχουν καταγραφεί πάνω από 85 μετασεισμοί. Πιστεύω μετά την εξέλιξη αυτή ότι δεν υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να υπάρξει μεγαλύτερος σεισμός. Αφήνω βέβαια πάντα μια πιθανότητα».

Ανησυχία στην Εύβοια, συστάσεις για αποφυγή εισόδου στα πετρόκτιστα κτίρια

Την ίδια ώρα οι κάτοικοι στη Εύβοια δηλώνουν ανήσυχοι και βρίσκονται σε εγρήγορση και ετοιμότητα για το ενδεχόμενο νέων ισχυρότερων σεισμών με αρκετούς ιδιοκτήτες σπιτιών που υπέστησαν ρωγμές από τον πρώτο σεισμό να τα έχουν εγκαταλείψει.

Η συμβουλή των ειδικών είναι να αποφεύγεται η είσοδος σε πετρόκτιστα ακίνητα σε Ζάρακες αλλά και στις γύρω περιοχές με τα σχολεία να είναι σήμερα κλειστά στους δήμους Κύμης, Αλιβερίου και Καρύστου.

Κλιμάκια του υπουργείου Υποδομών στην περιοχή κάνουν αυτοψία σε σπίτια, δημόσια κτήρια και επιχειρήσεις που έχουν υποστεί ζημιές.

Μοιραστείτε το: