22/05/2024
ΤΟΥΡΚΙΑ | Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2023 - 15:44

Ο Ερντογάν τραγουδάει εμβατήριο που τον παρουσιάζει ως… νέο Μωάμεθ Πορθητή

Ο πρόεδρος της Τουρκίας βρέθηκε στο μαυσωλείο του ιδρυτή της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, Οσμάν Γαζή

Τον εαυτό του ως ένα νέο Μωάμεθ Πορθητή φαντάζεται ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και μάλιστα το… τραγουδάει κιόλας.

Επισκεπτόμενος το Θηβάσιο (Σογκούτ) της επαρχία Μπιλετσίκ, στα βορειοδυτικά της χώρας, ο Ερντογάν βρέθηκε τη Δευτέρα (30/1) στο μαυσωλείο του Οσμάν Γαζή (σ.σ. ιδρυτή και σουλτάνου της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας που έζησε την περίοδο 1258-1326), ένα από τα σημαντικότερα μνημεία της γείτονος, όπου έτυχε θερμής υποδοχής από άγημα που ήταν ντυμένο με στολές γενιτσάρων και μαζί τους, άρχισε να τραγουδάει εμβατήριο που τον εμφανίζει ως τον νέο Μωάμεθ Πορθητή.

Όπως αναφέρουν οι στίχοι του άσματος: ««Είσαι στην ηλικία που ο Πορθητής κατέλαβε την Κωνσταντινούπολη. Εσύ είσαι στο χέρι, εσύ είσαι στην γλώσσα, εσύ είσαι στην καρδιά. Είσαι στην ηλικία που ο Πορθητής κατέλαβε την Κωνσταντινούπολη». Βέβαια θα πρέπει να τονιστεί ότι ο Μωάμεθ Β’ όταν κατέλαβε την Κωνσταντινούπολη ήταν μόλις 21 ετών, ενώ ο κ. Ερντογάν έχει πατήσει τα 68, αλλά αυτές είναι… λεπτομέρειες για τον Τούρκο πρόεδρο.

Ως νέος πορθητής εμφανίστηκε ο Ερντογάν διαβάζοντας παράλληλα και ένα «προφητικό» ποίημα το οποίο αναφέρεται στην Αγιά Σοφιά: «Αγία Σοφία, υπέροχε ναέ! Μην ανησυχείς τα εγγόνια του Μωάμεθ του Πορθητή θα γκρεμίσουν όλα τα είδωλα και θα σε μετατρέψουν και πάλι σε τζαμί. Θα κλαίνε όταν θα ετοιμαστούν για προσευχή και θα γονατίσουν για να προσευχηθούν. Οι ήχοι των προσευχών θα γεμίσουν και πάλι τους άδειους τρούλους. Θα είναι η δεύτερη Άλωση. Οι ποιητές θα γράψουν έπος. Οι προσευχές θα την αναγγείλουν. Οι ήχοι των προσευχών που θα ακουστούν από τους άδειους σήμερα μιναρέδες θα ακουστούν και πάλι στο Διάστημα. Όλος ο κόσμος θα νομίζει πως αναστήθηκε ο Μωάμεθ ο Πορθητής Δεύτερη Άλωση αυτό θα συμβεί, αυτές οι ημέρες είναι κοντά, ίσως πιο κοντά και από το αύριο. Δόξα τον Αλλάχ, αξιωθήκαμε να φτάσουμε σε αυτό το αύριο».

Ακολούθως πρόσθεσε ο Τούρκος πρόεδρος απευθυνόμενος στο κοινό: «Ακούσατε το ποίημα, έλεγε ότι θα ανοίξει Η Αγία Σοφία…. Άνοιξε η Αγία Σοφία; Μας αξίωσε ο Θεός, δόξα τον Αλλάχ».

Μοιραστείτε το: