01/06/2023
ΤΕΧΝΕΣ | Δευτέρα 13 Μαρτίου 2023 - 12:58

Ρ. Σούνακ για Γλυπτά Παρθενώνα: «Δεν σχεδιάζουμε να αλλάξουμε τον νόμο που απαγορεύει την επιστροφή»

«Το Ηνωμένο Βασίλειο φροντίζει εδώ και γενιές τα Μάρμαρα του Έλγιν», λέει ο Βρετανός πρωθυπουργός

«Η συλλογή του Βρετανικού Μουσείου προστατεύεται δια νόμου και δεν σχεδιάζουμε να το αλλάξουμε αυτό», δήλωσε τη Δευτέρα (13/3) ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ αποκλείοντας το ενδεχόμενο να αλλάξει ο νόμος που απαγορεύει στο Βρετανικό Μουσείο να επιστρέψει τα μάρμαρα του Παρθενώνα μόνιμα στην Ελλάδα.

Ο Σούνακ δήλωσε πως δεν υπάρχουν σχέδια να τροποποιηθεί η νομοθεσία, σύμφωνα με την οποία το μουσείο μπορεί να διαθέτει αντικείμενα των συλλογών του μόνο σε περιορισμένες περιπτώσεις.

«Το Ηνωμένο Βασίλειο φροντίζει εδώ και γενιές τα Μάρμαρα του Έλγιν. Οι πινακοθήκες και τα μουσεία μας χρηματοδοτούνται από τους φορολογουμένους επειδή είναι ένα τεράστιο περιουσιακό στοιχείο γι’ αυτή τη χώρα», δήλωσε μιλώντας στους δημοσιογράφους επί του αεροπλάνου με το οποίο μεταβαίνει στις ΗΠΑ.

«Μοιραζόμαστε αυτούς τους θησαυρούς με τον κόσμο και ο κόσμος έρχεται στο Ηνωμένο Βασίλειο για να τους δει. Η συλλογή του Βρετανικού Μουσείου προστατεύεται δια νόμου και δεν σχεδιάζουμε να το αλλάξουμε αυτό», πρόσθεσε.

Η ελληνική πλευρά έχει καλέσει επανειλημμένα να υπάρξει επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα, που βρίσκονται στην κατοχή του Βρετανικού Μουσείου. Στο πλαίσιο αυτό, τα βρετανικά μέσα έχουν επισημάνει ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι εδώ και καιρό σε συνομιλίες με τη βρετανική. Μάλιστα το πρακτορείο Reuters, σε πρόσφατο δημοσίευμά του, ανέφερε πως βρετανική πρωτοβουλία Parthenon Project που καταβάλλει προσπάθειες επίλυσης του ζητήματος κρίνει ότι η επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα από το Βρετανικό Μουσείο στην Ελλάδα είναι εφικτή ακόμα κι αν τα μέρη δεν μπορέσουν να καταλήξουν σε συμφωνία για το σε ποιον ανήκουν.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με το Reuters, ο πρώην υπουργός Οικονομικών Τζορτζ Όσμπορν, και σημερινός πρόεδρος του Βρετανικού Μουσείου, εργάζεται πάνω σε μια νέα ρύθμιση με την Ελλάδα μέσω της οποίας θα μπορεί κάποιος να δει τα γλυπτά τόσο στο Λονδίνο όσο και στην Αθήνα.

Έτσι το Parthenon Project ανακοίνωσε την Κυριακή (13/3) πως τα μάρμαρα του Παρθενώνα, που έχει στην κατοχή του το Βρετανικό Μουσείο, θα μπορούσαν να επιστραφούν στην Ελλάδα στο πλαίσιο μιας μακροχρόνιας συμφωνίας πολιτιστικής σύμπραξης.

Σύμφωνα με το Parthenon Project, η συμφωνία θα βασιστεί στην «αποδοχή και από τα δύο μέρη πως αυτή η (…) πολιτιστική συνεργασία είναι δυνατή παρά την απουσία κοινής θέσης για το σε ποιον ανήκει η συλλογή (των Γλυπτών) του Παρθενώνα», αναφέρει το Reuters. Η ρύθμιση αυτή θα παράκαμπτε την ανάγκη να υπάρξει αλλαγή της νομοθεσίας στη Βρετανία.

Μοιραστείτε το: