25/02/2024
ΕΙΔΗΣΕΙΣ | Τρίτη 14 Μαρτίου 2023 - 15:59

Mukaab, o ουρανοξύστης με τις 10.000 κατοικίες και τα 440 μέτρα ύψος στο Ριάντ (video)

Το κτίριο σε σχήμα κύβου θα περιλαμβάνει δύο εκατομμύρια τετραγωνικά μέτρα καταστημάτων

Το 2030 στο Ριάντ θα λειτουργεί ο Mukaab, ένας ουρανοξύστης που θα αποτελεί το ψηλότερο κτήριο στην πρωτεύουσα της Σαουδικής Αραβίας. Η κυβέρνηση της χώρας ανακοίνωσε τα σχέδιά της για τη δημιουργία του κτιρίου που θα έχει ύψος 440 μέτρα.

Ο Mukaab θα ανεγερθεί στο πλαίσιο της σχεδιαζόμενης ευρύτερης συνοικίας Murabba, όπως γνωστοποίησε ο πρίγκηπας διάδοχος Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, πρόεδρος της προσφάτως συσταθείσης New Murabba Development Company.

Η πρόσοψη του κυβόσχημου ουρανοξύστη θα χαρακτηρίζεται από αλληλοεπικαλυπτόμενα τριγωνικά σχήματα που είναι αναφορά στο σύγχρονο αρχιτεκτονικό στυλ Najdi. Το κτίριο θα περιλαμβάνει δύο εκατομμύρια τετραγωνικά μέτρα καταστημάτων, πολιτιστικών και τουριστικών προορισμών και ένα σχεδόν σε όλο το ύψος του αίθριο με έναν σπειροειδή πύργο μέσα.

Η ευρύτερη ανάπτυξη της Murabba -19 τετραγωνικών χιλιομέτρων, συνολικά, βορειοδυτικά του κέντρου της πόλης- θα περιλαμβάνει περισσότερες από 100.000 κατοικίες και 9.000 δωμάτια ξενοδοχείων, καθώς και πάνω από 980.000 τετραγωνικά μέτρα καταστημάτων και 1,4 εκατομμύρια τετραγωνικά μέτρα γραφείων. Επίσης, 80 χώρους διασκέδασης και πολιτιστικών εκδηλώσεων, πανεπιστήμιο τεχνολογίας και ντιζάιν, πολυχρηστικό θέατρο και ένα «εμβληματικό» μουσείο.

Μοιραστείτε το: