16/04/2024
ΕΥΡΩΠΗ | Πέμπτη 16 Μαρτίου 2023 - 13:03

Credit Suisse: Σωσίβιο 50 δισ. ευρώ από την κεντρική τράπεζα της Ελβετίας μετά την εφιαλτική κατάρρευση της μετοχής της

Κατά 21% υψηλότερη η ενδεικτική τιμή των μετοχών της μετά το σωσίβιο 54 δισ. δολαρίων * Ανακάμπτουν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Σε μια κίνηση άνευ προηγουμένου από την Ελβετική Κεντρική Ττράπεζα, οι ρυθμιστικοί φορείς της Ελβετίας επενέβησαν, πετώντας σωσίβιο ρευστότητας δεκάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων στην εμβληματική Crédit Suisse.

Οι μετοχές της τελευταίας κατακρημνίστηκαν με εφιαλτικό τρόπο την Τετάρτη (15/3), έφθασαν να υποχωρούν ακόμη και πάνω από 30% στο χρηματιστήριο, προτού κλείσουν στο -24,24%.

Η ενδεικτική τιμή των μετοχών της Credit Suisse ήταν 21% υψηλότερη κατά τις προσυνεδριακές συναλλαγές της Πέμπτης (16/3) στο ελβετικό χρηματιστήριο, αφού η κεντρική τράπεζα της χώρας προσφέρθηκε να χρηματοδοτήσει την τράπεζα με ρευστότητα.

Η απόφαση του εποπτικού φορέα της ελβετικής κεφαλαιαγοράς (FINMA) και της Κεντρικής Τράπεζας σκοπό έχει να «ενισχυθεί» ο τραπεζικός όμιλος αυτός, που θεωρείται συστημικά σημαντικός, ή αλλιώς πολύ μεγάλος για να αφεθεί να πτωχεύσει.

Είναι η πρώτη φορά που ανακοινώνεται η χορήγηση τόσης ρευστότητας σε μεγάλη τράπεζα σε παγκόσμια κλίμακα από την τραπεζική κρίση του 2008, πάντως κεντρικές τράπεζες είχαν παρέμβει για να εγγυηθούν πως οι χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί θα άντεχαν την πίεση κατά τη διάρκεια της πανδημίας του νέου κορωνοϊού.

Τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης (16/3), η CréditSuisseανακοίνωσε πως θα δανειστεί ως και 50 δισεκατομμύρια ελβετικά φράγκα (50,6 δισ. ευρώ) από την κεντρική τράπεζα.

«Η επιπρόσθετη ρευστότητα θα υποστηρίξει τις κύριες δραστηριότητες της CréditSuisseκαι των πελατών της, καθώς η CréditSuisseλαμβάνει τα απαραίτητα μέτρα για να δημιουργηθεί μια τράπεζα πιο απλή και στοχευμένη, βασισμένη στις ανάγκες των πελατών της», ανέφερε η δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα της Ελβετίας σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε.

Όταν έκλεισε την Τετάρτη (15/3) το χρηματιστήριο, η τράπεζα είχε κεφαλαιοποίηση 6,7 δισ. ελβετικά φράγκα (6,8 δισ. ευρώ), ψίχουλα για μια από τις 30 τράπεζες σε όλο τον κόσμο που θεωρούνται συστημικά σημαντικές, ή αλλιώς πολύ μεγάλες για να πτωχεύσουν.

Η κατάρρευση της Silicon Valley Bank και μικρότερων τραπεζών στις ΗΠΑ πυροδότησε κρίση εμπιστοσύνης, που πλέον μεταφέρθηκε στην Ευρώπη. Οι επενδυτές φάνηκαν να αψηφούν τις διαβεβαιώσεις, ιδίως από τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, για τα μέτρα που εγγυώνται τη σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος, του αμερικανικού και του διεθνούς.

Πτώση άνευ προηγουμένου

Η FINMA και η Ελβετική Κεντρική Τράπεζα θέλουν επίσης να καθησυχάσουν, να πείσουν πως δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος μετάδοσης της αναταραχής του αμερικανικού τραπεζικού τομέα στον ελβετικό, όπως μεταδίδουν διεθνή πρακτορεία.

Νωρίτερα την Τετάρτη, ηγετικά στελέχη της CréditSuisseείχαν ήδη αποπειραθεί να κατευνάσουν τις ανησυχίες για τη σταθερότητα της τράπεζας, χωρίς μολαταύτα να πείσουν τους επενδυτές με αποτέλεσμα η μετοχή της υπέστη τη μεγαλύτερη πτώση στην ιστορία της.

Ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας Ούλριχ Κέρνερ, σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο Channel News Asia διαβεβαίωνε πως «είμαστε ισχυρή τράπεζα, είμαστε τράπεζα με παγκόσμια διάσταση υπό ελβετική εποπτεία» και «εκπληρώνουμε και ξεπερνάμε όλες τις απαιτήσεις των εποπτικών φορέων», «το κεφάλαιό μας, η βάση της ρευστότητάς μας είναι πάρα πολύ σθεναρά».

Μοιραστείτε το: