23/09/2023
ΤΕΧΝΕΣ | Σάββατο 19 Αυγούστου 2023 - 01:23

Απολύθηκε υπάλληλος του Βρετανικού Μουσείου που έκλεβε εκθέματα: Ήταν ο ειδικός ελληνικών αρχαιοτήτων

Έρευνα της Scotland Yard στο σπίτι του * Βρέθηκαν θησαυροί από 15ο π.Χ. αιώνα μέχρι και του 19ου μ.Χ. *Ερωτήματα για την ασφάλεια ελληνικών αντικειμένων στο Βρετανικό Μουσείο

Θησαυροί αμύθητης αξίας βρέθηκαν στο σπίτι ενός εργαζόμενου του Βρετανικού Αρχαιολογικού Μουσείου, έπειτα από έρευνα της Scotland Yard στο σπίτι του.

Ο υπάλληλος, ο οποίος όπως έγινε γνωστό είναι ο ειδικός των ελληνικών αρχαιοτήτων, απολύθηκε άμεσα από το Βρετανικό Μουσείου, καθώς στο σπίτι του βρέθηκαν θησαυροί που χρονολογούνται από τον 15ο αιώνα προ Χριστού μέχρι και τον 19ο αιώνα μετά Χριστόν. Πρόκειται κυρίως για χρυσά κοσμήματα και πολύτιμες πέτρες.

Στις πρώτες του δηλώσεις, ο πρόεδρος του Βρετανικού Μουσείου, Τζορτζ Όσμπορν μίλησε για «εξαιρετικά ασυνήθιστο περιστατικό». «Λυπούμαστε βαθύτατα. Μιλώ εκ μέρους όλων των συναδέλφων και σας λέω πως παίρνουμε πολύ σοβαρά τη φύλαξη των θησαυρών. Στόχος είναι ο επανασχεδιασμός όλων των μέτρων ασφαλείας», σημείωσε ο ίδιος.

Σημειώνεται πως οι συλλογές του Μουσείου αριθμούν περισσότερα από 7 εκατ. αντικείμενα, από τα οποία τα 100.000 αντικείμενα είναι ελληνικά.

Το περιστατικό δημιουργεί ερωτήματα για το κατά πόσον είναι σε θέση να προστατέψει επαρκώς τις αρχαιότητες που έχει στις συλλογές του. Το γεγονός ασφαλώς εγείρει ανησυχίες για το κατά πόσον είναι επαρκή τα μέτρα ασφαλείας, το οποίο προβάλλει ως επιχείρημα, μεταξύ άλλων, ακριβώς την τήρηση των κανόνων ασφαλείας, και δεν επιστρέφει στην Ελλάδα τα Γλυπτά του Παρθενώνα, που έχει στην κατοχή του.

«Τα κλεμμένα αντικείμενα περιλαμβάνουν χρυσά κοσμήματα και πετράδια από ημιπολύτιμους λίθους καθώς και γυαλί που χρονολογούνται από τον 15ο αιώνα π.Χ. έως τον 19ο αιώνα μ.Χ. Τα περισσότερα ήταν μικροαντικείμενα που φυλάσσονταν σε αποθήκη για ακαδημαϊκούς και ερευνητικούς σκοπούς, και κανένα δεν είχε εκτεθεί πρόσφατα», όπως αναφέρει το Μουσείο.

Σε ερώτηση της ΕΡΤ εάν ανάμεσα στα κλεμμένα ή κατεστραμμένα αντικείμενα βρίσκονται και ελληνικά, η απάντηση ήταν ότι δεν μπορεί να γίνει κάποιο σχόλιο διότι η αστυνομική έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη. Πάντως, με την πρόσφατη αποκάλυψη ότι το Μουσείο διαθέτει πάνω από 100 χιλιάδες ελληνικά αντικείμενα, εκ των οποίων μόνο 6,493 εκτίθενται και τα υπόλοιπα βρίσκονται σε αποθήκες, είναι πολλές οι πιθανότητες ανάμεσα στα κλεμμένα αντικείμενα να βρίσκονται και ελληνικά.

Ακόμη και στο eBay προς πώληση τα κλεμμένα πολύτιμα αντικείμενα 

Ο δράστης της πρωτοφανούς υπόθεσης, διέθετε προς πώληση τα πολύτιμα αντικείμενα ακόμη και μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας πλειστηριασμών eBay.

Βρετανικά μέσα, όπως η Telegraph, την οποία επικαλείται και η εφημερίδα «Καθημερινή», αναφέρουν πως ειδικός είχε διαπιστώσει την προσφορά ιστορικών τεχνουργημάτων στην πλατφόρμα, υποδεικνύοντας τον επίδοξο πωλητή στο Μουσείο, αλλά παρά την πληροφόρηση από το 2020, δεν είχε ληφθεί κανένα μέτρο στα έτη που μεσολάβησαν.

Μάλιστα, η Telegraph αναφέρει πως ανάμεσα στους προς πώληση θησαυρούς υπήρχαν και ρωμαϊκά κοσμήματα.

Το μουσείο διεμήνυσε ότι θα κινηθεί νομικά εναντίον του υπαλλήλου που απολύθηκε, χωρίς να τον κατονομάσει. Τοπικά μέσα ωστόσο, κατονομάζουν διακεκριμένο συντηρητή που εργαζόταν στο Βρετανικό Μουσείο επί 30 χρόνια.

Ο 56χρονος Πίτερ Τζον Χιγκς φέρεται να δρούσε επί χρόνια, αφαιρώντας αντικείμενα με σκοπό να τα πουλήσει. Σύμφωνα δε με την Daily Telegraph, αντικείμενα από τη συλλογή του μουσείου είχαν εμφανιστεί για πρώτη φορά στο eBay ήδη από το 2016. Ο συντηρητής φέρεται να έκλεψε μικρά χρυσά κοσμήματα και πολύτιμους λίθους. Τα εν λόγω αντικείμενα εκτιμάται ότι αξίζουν δεκάδες εκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με το έγκριτο The Art Newspaper.

Η νομική εταιρεία Art Recovery International, η οποία ειδικεύεται σε θέματα επαναπατρισμού, έκανε ανάρτηση στο Twitter σχολιάζοντας πως «ίσως τα Γλυπτά του Παρθενώνα να μην είναι ασφαλή, τελικά, στο Ηνωμένο Βασίλειο».

 

Μοιραστείτε το: