22/05/2024
ΥΓΕΙΑ | Τρίτη 12 Σεπτεμβρίου 2023 - 18:09

ΕΟΔΥ: 19 νέα κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου, στο στόχαστρο η Θεσσαλία

119 τα συνολικά κρούσματα, 15 οι θάνατοι * Στη Θεσσαλία το 42% περιστατικών πριν ακόμα αποτυπωθούν οι συνέπειες της πλημμύρας

Επιπλέον 19 κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου καταγράφηκαν την τελευταία εβδομάδα, με τον συνολικό αριθμό των περιστατικών που έχουν διαγνωστεί την εφετινή περίοδο να ανέρχεται σε 119. Παράλληλα έως σήμερα έχουν καταγραφεί 15 θάνατοι.

Σύμφωνα με την επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ, στα νοσοκομεία νοσηλεύονται 14 ασθενείς, οι μισοί σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Έχουν λάβει εξιτήριο 77 άτομα, ενώ από το σύνολο των 119 περιστατικών δε χρειάστηκαν νοσηλεία τα 13.

Πιο αναλυτικά αναφορικά με τα κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου, τα 93 παρουσίασαν εκδηλώσεις από το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα (εγκεφαλίτιδα ή/και μηνιγγίτιδα ή/και οξεία χαλαρή παράλυση) και 26 κρούσματα είχαν ήπιες εκδηλώσεις ή δεν είχαν εκδηλώσεις από το ΚΝΣ.

Η Περιφέρεια Θεσσαλίας βρίσκεται στο «στόχαστρο» του ιού, καθώς το 42% περιστατικών με εκδηλώσεις από το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα καταγράφηκαν στις Περιφερειακές Ενότητες Καρδίτσας, Λάρισας και Τρικάλων -39 από τα 93. Προς το παρόν δεν έχουν αποτυπωθεί οι συνέπειες της πλημμύρας στη Θεσσαλία, όπου είναι υπαρκτός ο κίνδυνος για αύξηση του πληθυσμού των κουνουπιών στα λιμνάζοντα νερά. Οι επιπτώσεις αναμένεται να φανούν μετά από δέκα ημέρες, καθώς τα αυγά των κουνουπιών καταστράφηκαν από τις έντονες βροχοπτώσεις.

Η αρμόδια Ομάδα Εργασίας του ΕΟΔΥ καθορίζει ως «επηρεαζόμενες» περιοχές Δήμους με καταγραφή τουλάχιστον ενός κρούσματος λοίμωξης από ιό Δυτικού Νείλου σε άνθρωπο κατά την τρέχουσα περίοδο 2023, και ως «υψηλού κινδύνου» Δήμους, χωρίς πρόσφατη καταγραφή περιστατικού σε άνθρωπο κατά την περίοδο 2023 (μέχρι στιγμής), οι οποίοι -ωστόσο- συνδυάζουν παράγοντες κινδύνου για επερχόμενη καταγραφή κρουσμάτων (όπως π.χ. εγγύτητα σε επηρεαζόμενους Δήμους/ γεωμορφολογικά δεδομένα, τρέχοντα και ιστορικά επιδημιολογικά δεδομένα της λοίμωξης στην ευρύτερη περιοχή, διαθέσιμα εντομολογικά δεδομένα ή δεδομένα επιτήρησης σε ζώα στην ευρύτερη περιοχή).

Μοιραστείτε το: