25/02/2024
ΠΟΛΙΤΙΚΗ | Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου 2024 - 11:26

Μητσοτάκης: «Πολύ σύντομα θα υπάρξει περαιτέρω παρέμβαση της κυβέρνησης για τη Golden Visa»

Όσα είπε ο πρωθυπουργός για τη στεγαστική κρίση

«Αλήθεια είναι ότι η Golden Visa έχει φέρει στη χώρα πολλά Κεφάλαια. Όμως το 7% των αγοραπωλησιών ακινήτων αφορούσαν στη Golden Visa. Πολύ σύντομα θα υπάρξει περαιτέρω παρέμβαση της κυβέρνησης», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη Βουλή την Παρασκευή (9/2) όπου συζητείται επίκαιρη ερώτηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ Νίκου Ανδρουλάκη με θέμα: «Πώς σκοπεύει η Κυβέρνηση να αντιμετωπίσει τη διαρκώς εντεινόμενη στεγαστική κρίση;», στο πλαίσιο της «Ώρας του Πρωθυπουργού».

Μεταξύ άλλων επισήμανε, σχετικά:

«Σε μεγάλο βαθμό συμφωνώ στη διάγνωση του προβλήματος (…) Πράγματι σήμερα η χώρα αντιμετωπίζει μεγάλο πρόβλημα στέγασης που αναγκάζει ειδικά τους νέους να συγκατοικούν με τους γονείς τους ως τα 35 τους δημιουργώντας πολλά δευτερογενή προβλήματα (…) Οι βραχυβρόνιες μισθώσεις περιοριζουν τον αριθμό των διαθεσιμων ακινήτων, ενώ τα μισθώματα έχουν αυξηθεί κατα 40% από το 2018 (…) Τρεις στους δέκα νοικιάζουν, δεν έχουν δικό τους σπίτι. Δύσκολα διαφωνούμε στις διαπιστώσεις για την αλυσίδα των επιπτώσεων του προβλήματος. Είναι πανευρωπαϊκό μεν, στην Ελλάδα ωστόσο διαμορφώνεται με άλλον τρόπο (…) Διευκολύναμε την κινητικότητα στην αγορά μέσω κατάργησης φόρων γονικών παροχών. Επίσης δεν υπάρχει ΦΠΑ σε νεόδμητες κατοικίες.

Είναι αλήθεια ότι η Golden Visa έχει φέρει στη χώρα πολλά Κεφάλαια. Για τη Golden Visa έχετε επιλέξει να είναι “ο κακός” για την αγορά ακινήτων. Το 7% των αγοραπωλησιών ακινήτων αφορούσαν σε αυτήν. Πολύ σύντομα θα υπάρξει περαιτέρω παρέμβαση της κυβέρνησης.

Ο διαχωρισμός περιοχών στην Αττική όπου κάπουν έχουν όριο 250.000 και άλλα 500.000 έχει δημιουργήσει πίεση προς τη δυτική Αθήνα όπου έχουμε αύξηση και εκεί. Συζητούμε και θα ανακοινώσουμε σύντομα περαιτέρω αύξηση του ορίου επενδύσεων που θα αφορα όλες εκείνες τις περιοχές που δέχονται πίεση στην τιμή της αύξηση των ενοικίων – και αναφέρομαι και σε αστικά κέντρα και τα νησιά. Μπορεί να πάει στα 800.00 ευρώ ή μπορεί να κρατήσουμε 250.000 ευρώ για περιοχές που δεν υπάρχει οικιστική πίεση».

«Έχουμε και τα προγράμματα “εξοικονομώ” ή το νέο πρόγραμμα “ανακαινίζω – ενοικιάζω” που ξεκινά άμεσα και έχει σημαντικό φορολογικό κίνητρο για να ανοίξουν δεκάδες χιλιάδες κλειστές κατοικίες. Προχθές, άνοιξε κύκλος 110 εκατ. για να καλυφθούν ενεργειακές αναβαθμίσεις για ευάλωτα νοικοκυριά».
Μοιραστείτε το: