20/07/2024
ΜΟΥΣΙΚΗ | Τρίτη 18 Ιουνίου 2024 - 11:05

Θανάσης Παπακωνσταντίνου – “Εμένα ξεχάστε με!”: 5 πράγματα που μας έμειναν από το τελευταίο του live

Η “Διονυσιακή” περίοδος του Θανάση Παπακωνσταντίνου έφτασε στο τέλος της, χαρίζοντάς μας μοναδικές στιγμές στο Θέατρο Βράχων

Έπεσε η αυλαία των εμφανίσεων του Θανάση Παπακωνσταντίνου -το Σαββατοκύριακο 15 και 16 Ιουνίου 2024- και όπως είχε υποσχεθεί καιρό πριν στο φανατικό κοινό του, οι συναυλίες του ήταν μια “διονυσιακή” εμπειρία.

Στα τελευταία του αυτά ταξίδια τον συνόδευσαν οι: Μάρθα Φριντζήλα, Αλέξανδρος Κτιστάκης, Γιάννης Λίταινας αλλά και ο Κωσταντής Πιστιόλης.

Με τι σκέψεις και συναισθήματα μας άφησαν οι τελευταίες συναυλίες του Θανάση Παπακωνσταντίνου στην Αθήνα;

5 πράγματα που μας έκαναν εντύπωση στη live εμφάνισή του στο Θέατρο Βράχων:

1. Θανάσης Παπακωνσταντίνου: Ο συγκινητικός επίλογος και το “ευχαριστώ” στο κοινό και τους συνεργάτες του

Ο Θανάσης σε μία στιγμή συναισθηματικής φόρτισης είπε στο κοινό: “Θέλω να σας ευχαριστήσω πολύ, όλα αυτά τα χρόνια παραβλέψατε τις ανεπάρκειές μου και σταθήκατε στην ουσία. Το επόμενο διάστημα θα συναντιόμαστε δισκογραφικά. Η ανταπόκριση και η αγάπη που υπήρχε νομίζω πως ήταν υπερβολική. Αυτό που έκανα, να ασχοληθώ με τα τραγούδια ήτανμία ανάγκη που δε μπορούσα να την ελέγξω. Αντιλήφθηκα όμως ότι το έκανα για τη δικιά μου την ύπαρξη.

Για να μπορέσω να σταθώ όρθιος σ’ αυτόν τον κακοτράχαλο δρόμο που είναι η ζωή. Άρα, εν ολίγοις, η δημιουργία είναι μία εγωιστική διαδικασία. Αυτό που στεφανώνει την ανθρώπινη ύπαρξη είναι η θυσία κι εγώ δεν ένιωσα ότι θυσίασα κάτι. Οπότε κρατήστε τα τραγούδια και ’μένα ξεχάστε με! Επίσης θέλω να ευχαριστήσω πάρα πολύ τους συνεργάτες. Και τους σημερινούς και αυτούς που υπήρχαν στο παρελθόν, που μ’ αντέξανε.

Και συνέχισε: “Βλέπω διάφορα πρόσωπα εδώ και μπροστά και στους συνεργάτες, λυπημένα και στενοχωρημένα κλπ. Μη στεναχωριέστε! Ζήστε τη στιγμή! Ζήστε το παρόν! Σαν να μην υπάρχει αύριο! Αλλά όμως, αλλά όμως… Όχι άτσαλα, να θυμάστε πάντα αυτούς που υπήρξαν πριν από μας και αυτούς που θα υπάρξουν μετά από εμάς”.

2. Η γνωριμία μας με το εγγόνι του

Στη σκηνή εμφανίστηκε και το εγγόνι του Θανάση Παπακωνσταντίνου, το οποίο φορούσε προστατευτικά ακουστικά.  Έχοντάς το στην αγκαλιά του, αυτοσαρκάστηκε για τις φωνητικές του ικανότητες περιγράφοντας μία συζήτηση με τον γιο του, Κωσταντή Παπακωνσταντίνου. Όταν ο Θανάσης ρώτησε το γιο του αν τα ακουστικά είναι κάποιου είδους σπόντα για τις φωνητικές του ικανότητες, ο Κωσταντής απάντησε πως στην περίπτωση αυτή θα έπρεπε να έχει μοιράσει σε όλους από ένα ζευγάρι. Να σημειωθεί πως ανάμεσα στο κοινό υπήρξαν αρκετά παιδιά που απέκτησαν τα πρώτα τους μουσικά ερεθίσματα στον Θανάση.

3. Κοιλάδα των Τεμπών – Μία κατ’ εξαίρεση (τελευταία) εμφάνιση

Πριν τραγουδήσει το ανατριχιαστικό κομμάτι  «Κοιλάδα των Τεμπών», ανακοίνωσε μία εξαίρεση σχετικά με τις τελευταίες του εμφανίσεις. Τον Οκτώβρη θα παίξει για το Σύλλογο Συγγενών Θυμάτων των Τεμπών. Πλέον, η «Κοιλάδα των Τεμπών» συνδέεται με το τραγικό έγκλημα στα Τέμπη, που συνέβη τον περασμένο Μάρτιο και ο Θανάσης Παπακωνσταντίνου, όπως κάνει πάντοτε, δε μένει αδιάφορος σε γεγονότα που ταράζουν την κοινωνία. Αναφέρθηκε μάλιστα και στη γνωριμία του με έναν μηχανοδηγό, που είχε συναντήσει παλιότερα σε ένα μαγαζί που έπαιζε και ο οποίος του περιέγραψε τις δυσκολίες που αντιμετώπιζαν σαν μηχανοδηγοί στην περιοχή των Τεμπών.

4. Η αλληλεγγύη προς την Παλαιστίνη

Ανάμεσα στο πλήθος κυμάτιζαν παλαιστινιακές σημαίες ως ένδειξη αλληλεγγύης προς τον παλαιστινιακό λαό. Τα συνθήματα που ηχούσαν με παλμό από το κοινό γέμιζαν τις στιγμιαίες παύσεις ανάμεσα στα κομμάτια, ενώ και η ίδια η Μάρθα Φριντζήλα πέρασε μελωδικά το μήνυμά της “Λευτεριά στην Παλαιστίνη” με το ρυθμό του κομματιού “Κάλαντα”.

5.Ο Θανάσης μάς φωνάζει “Ζήτω το ανέφικτο”

Ο Θανάσης Παπακωνσταντίνου αναφέρθηκε στα λόγια ενός ποιητή σχετικά με τις “ουτοπίες της ζωής”. Προτρέπει το κοινό του να ακολουθεί αυτό που θεωρεί ουτοπικό και αδύνατον να κατακτήσει. Όνειρα και προσδοκίες που φαίνονται ακατόρθωτα, αξίζει να τα κυνηγάς και να τα πιστεύεις, καθώς τέτοιου είδους σκεπτικό αποτελεί την ένδειξη ενός μεταβλητού τρόπου ζωής που στο διάστημα αυτό εξελίσσεται. “Νομίζω χωρίς ουτοπίες δεν προχωράμε, δεν πάμε πουθενά. Ζήτω το ανέφικτο!”

*O Θανάσης Παπακωνσταντίνου θα εμφανιστεί στο Helmos Mountain Festival την Κυριακή 23 Ιουνίου 2024 (μαζί με τους: Ταφ λάθος, Ιουλία Καραπατάκη και Αλκίνοο Ιωαννίδη).

Μοιραστείτε το: