19/09/2024
ΠΟΛΙΤΙΚΗ | Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου 2024 - 15:14

Νίκος Παππάς: «Δε θα είμαι υποψήφιος για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ»

Ξεκάθαρος από τη ΔΕΘ ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης * Τι είπε για τον Στέφανο Κασσελάκη

Συνέντευξη Τύπου, στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, πραγματοποίησε την Κυριακή (15/9) ο Νίκος Παππάς.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους που έδωσαν το «παρών» στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο, ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να είναι υποψήφιος για την αρχηγία του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ενώ σημείωσε πως δεν τίθεται κανένα θέμα διαγραφής του Στέφανου Κασσελάκη.

Ο Νίκος Παππάς πριν ξεκινήσει να δέχεται ερωτήσεις έκανε μία εισαγωγική τοποθέτηση, εξαπολύοντας επίθεση στην κυβέρνηση με αναφορές στο δημογραφικό, στις πυρκαγιές και την ακρίβεια. Στην συνέχεια αναφέρθηκε στις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την ενίσχυση του εισοδήματος των πολιτών και τη στέγαση.

Σημεία συνένεντευξης Τύπου του Νίκου Παππά:

Για το εάν θα είναι ο ίδιος υποψήφιος πρόεδρος στον ΣΥΡΙΖΑ:«Δεν υπάρχει καμία τέτοια πρόθεση και κουβέντα. Για την ουσία των προτάσεων του ΣΥΡΙΖΑ, υπάρχουν απόνερα της οικονομικής κρίσης, είναι βρόγχος για τα νοικοκυριά».

Για τις εσωκομματικές εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ: «Παρά τα δυσμενή δημοσκοπικά αποτελέσματα, καταφέραμε στις ευρωεκλογές να φτάσουμε ένα ποσοστό που μας έφερε πρωταγωνιστές στην συζήτηση. Ο ΣΥΡΙΖΑ διεκδικεί την κυβέρνηση. Να είμαστε ο ανταγωνιστικός πόλος στη Νέα Δημοκρατία. Ραγδαία η φθορά της κυβέρνησης. Μετά τις ευρωεκλογές η φθορά της Νέας Δημοκρατίας ήταν τέτοια που δεν περίμενα».

Για την αγορά ενέργειας: «Είναι σαφές ότι ανεξάρτητα των προθέσεων έχει διαμορφωθεί τεράστια στρέβλωση στην αγορά που έχει αρνητικές συνέπειες για νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Συγκεντρώνεται πολύ μεγάλος πλούτος σε λίγες εταιρείες ενέργειας. Ο ΣΥΡΙΖΑ πολύ νωρίς χωρίς να ανακαλύπτει την Αμερική διατύπωσε σειρά προτάσεων που είχαν ήδη σπεύσει από την άνοιξη 2022 να υιοθετήσουν άλλες χώρες. Πολιτικές έξω από το κουτί συνηθισμένων πρακτικών της ΕΕ αλλά έγιναν πολιτική χωρών που ήθελαν να υποστηρίξουν την εθνική τους οικονομία. Μιλάμε για ορισμό ανώτατου κέρδους στο επίπεδο διύλισης. Ακόμα και κρατικοποίηση εταιρειών ενέργειας όπως έκανε η κυβέρνηση του μακρών στην Γαλλία. Πολλές εταιρείες στην Γερμανία έχουν κρατική παρέμβαση. Εδώ έγινε το αντίθετο. Έχουμε την ιδιωτική ΔΕΗ που αντί να εξασφαλίζει φθηνό ρεύμα για νοικοκυριά και επιχειρήσεις απολογείται στους μετόχους της. Είναι πρωτοπόρα η ΔΕΗ επι Μητσοτάκη στην κούρσα ανόδου τιμών ενέργειας. Απαιτείται μέτωπο λογικής απέναντι στην ακρίβεια. Η άλλη όψη του νομίσματος είναι οι πανηγυρισμοί Χατζηδάκη ότι είμαστε η καλύτερη οικονομία. Είδαμε όμως ότι η κατάταξη αυτή οφείλεται στις χρηματηστριακές επιδόσεις. Δηλαδή τράπεζες εταιρείες ενέργειας και λίγους παίκτες στο λιανεμπόριο. Αυτό είναι κάτι θετικό και την οικονομία μας; Όχι. Συμπιέζει ακόμα και τις μεγάλες επιχειρήσεις. Ένας μαγαζάτορας πληρώνει διπλά την κρίση γιατί και ο πελάτης έχει πρόβλημα ρευστότητας και ό ίδιος αυξημένα κόστη. Τα κέρδη να φορολογηθούν και διατίμηση να μπει και να τολμήσουμε να μπει η ΔΕΗ υπό Δημόσιο έλεγχο».

Για τον Στέφανο Κασσελάκη: «Όλα τα αξιώματα είναι ανακλητά, και του προέδρου. Δεν νοείται, ότι τι καταστατικό του ΣΥΡΙΖΑ θα προέβλεπε μία εντολή η οποία δεν υπόκειται σε έλεγχο. Η ΠΓ έκανε μία διαδικασία χωρίς καμία ένσταση και έφερε ένα αποτέλεσμα. Θα σεβαστούμε όλοι το καταστατικό και θα προχωρήσουμε σε νέα εκλογή».

Για τον Αλέξη Τσίπρα: «Ο Αλέξης Τσίπρας είναι ο ιστορικός ηγέτης του ΣΥΡΙΖΑ. Ο άνθρωπος που επι ημερών του ο ΣΥΡΙΖΑ έγινε από μικρό κόμμα πρωταγωνιστική δύναμη» σημείωσε ο κ. Παππάς για να προσθέσει «Αυτό που θα ήταν λειτουργικό στον δημόσιο διάλογο είναι κάποιοι να μην τον επικαλούνται ούτε να τον ερμηνεύουν. Ο ίδιος όταν θέλει να πει κάτι το κάνει δημόσια. Θεωρώ προσωπικά ότι ο Αλέξης Τσίπρας είναι κεφάλαιο για την χώρα και την Αριστερά έχει διεθνή ακτινοβολία που μπορεί να βελτιώσει και το διπλωματικό εκτόπισμα της χώρας».

Για το γιατί να επιλέξει κάποιος τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ εάν είναι να αλλάξει η ηγεσία και για τον νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας«Ο ΣΥΡΙΖΑ ζει τα απόνερα των εκλογών του 2023. Στο ανώτατο πολιτειακό αξίωμα, η πείρα των ετών δείχνει πως πρέπει να βρίσκονται άτομα με αυξημένη πολιτική πείρα. Στεφανόπουλος, Παπούλιας, Παυλόπουλος, ανταποκρίθηκαν σε αυτό που περίμενε η κοινωνία από έναν Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Αποδείξαμε ότι μπορούμε να κάνουμε υπερβάσεις, εμείς που προτείναμε ένα πρόσωπο από την κεντροαριστερά, τώρα, γιατί να μην προτείνει ο κ. Μητσοτάκης ένα πρόσωπο από την Αριστερά».

Για το εάν στηρίζει Στέφανο Κασσελάκη: «Θα ήθελα να αντιληφθείτε την θεσμική υποχρέωση να απαντώ πάνω στο πλαίσιο συλλογικών μας αποφάσεων. Αυτές τις αποφάσεις επιχείρησα να διαφυλάξω και να υπηρετώ και θα συνεχίσω να κάνω».

Για την πολιτική γραμματεία και την έκπτωση του Στέφανου Κασσελάκη: «Ήταν καθαρή διαδικασία, πρέπει να υπάρξει ηρεμία και πολιτικοποίηση της συζήτησης. Το κόμμα για να πετύχει τους στόχους του πρέπει να αποτελεί έναν αποτελεσματικό συνδυασμό πείρας και φρεσκάδας για να κυβερνήσει».

Για τις αναφορές των 87 για παραπομπή του Στέφανου Κασσελάκη στην επιτροπή δεοντολογίας: «Συναποφασίζουμε με βάση το καταστατικό μας».

Για το αν η «προοδευτική εκλογική συνεργασία» που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ περιλαμβάνει και το ΠΑΣΟΚ ανεξάρτητα από το πρόσωπο που θα εκλεγεί στην ηγεσία του: «Είναι λίγο επικίνδυνη η ερώτηση γιατί ότι και να πω θα εκληφθεί ως παρέμβαση στα εσωτερικά άλλου κόμματος. Παρακολουθούμε τις εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ με την προοπτική μιας μεγάλης συνεργασίας. Θεμέλιο των πρωτοβουλιών αυτών θα πρέπει να υπάρξει και στην κοινωνία και την Βουλή. Ανεξάρτητα από το πρόσωπο στο ΠΑΣΟΚ να πάρουμε πρωτοβουλία για κατάργηση φορολογικού χαρατσιού στους ελεύθερους επαγγελματίες - τεκμαρτό. Για να δούμε τι γίνεται με χρεώσεις τραπεζών προμήθειες για τις οποίες ο Χατζηδάκης απειλεί ότι θα φορολογήσει. Εκεί θα μας κρίνει ο λαός».

Για τις ρεαλιστικές πιθανότητες συγκλίσεων των προοδευτικών δυνάμεων: «Η Γαλλία είναι παράδειγμα που πρέπει να κοιτάμε με ενδιαφέρον. Να κοιτάμε και θετικές και αρνητικές πτυχές. Η Θετική ότι ανέτρεψε τα προγνωστικά των εκλογών που ήθελαν την Λεπέν και τα αρνητικά ότι η συζήτηση μεταξύ των προοδευτικών δυνάμεων δεν έγινε εγκαίρως και νωρίς. Την ψήφο των πολιτών θα διεκδικήσουμε και εμείς και τα όμορα κόμματα και είναι λογικό να υπάρξουν αντεγκλήσεις και διεκδικήσεις. Οι πολίτες όμως περιμένουν απαντήσεις στα μείζονα».

Για τις κατηγορίες πως «πούλησε» τον Στέφανο Κασσελάκη στην Πολιτική Γραμματεία: «Το καταστατικό του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει μη ελεγκτές εξουσίες, όλες μπορούν να ανακληθούν. Και αλοίμονο αν θεωρούσα πως εφόσον εκλεγώ, θα ασκώ τα όποια δικαιώματά μου χωρίς έλεγχο».

Για στοιχεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης σύμφωνα με τα οποία ο μέσος μισθός στην Ελλάδα είναι χαμηλός και η φορολογική επιβάρυνση αυξημένη: «Έχω εκπλαγεί από τον τρόπο που διεξήχθη η συζήτηση από εκείνη την στιγμή. Η Νέα Δημοκρατία αντέδρασε να είμαστε η πρώτη δύναμη που πρότεινε φορολόγηση κερδών και μείωση συντελεστών. Η αύξηση των δημόσιων εσόδων από το ΦΠΑ είναι τεράστια. Πλεόνασμα 4 δις ευρώ παραπάνω από τον στόχο που είχαμε. Ο κ. Μητσοτάκης δεν συμφωνεί με την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ. Αν δεν συμφωνούσε θα ήταν ίσως ΣΥΡΙΖΑ. Δεν είναι. Δεν συμφωνεί με την πρόταση μας λοιπόν, όμως, δεν μπορεί να μειώσει ούτε ένα φόρο; Θέλει να εξαφανίσει ένα μεγάλο μέρος της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας. Γι αυτό και αφήνει να αυξάνεται το κόστος. Παράλληλα αναπτύσσει μηχανική στην χρηματοδότηση που τους αποκλείει από προοπτική να έχουν ρευστότητα. Αυτό υλοποιεί η κυβέρνηση. Δεν είναι θέμα καλοσύνης. Είναι μια πολιτική που αποτυπώνεται στο σχέδιο Λυσαρίδη. Το σχέδιο αυτό το είδαμε κυρίως από το 2023 και μετά γιατί την πρώτη τετραετία καλύφθηκε από την πανδημία και τα χρήματα που μοιράστηκαν».

Για πιθανή συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ: «Η συλλογική απόφαση του κόμματος λέει πως θέλουμε να φτιάξουμε προοδευτικό μέτωπο. Παρακολουθούμε τις εξελίξεις. Αυτό μπορεί να γίνει με συνεργασία σταθερή με το ΠΑΣΟΚ. Το ΠΑΣΟΚ δεν έχει καταφέρει να απεμπολήσει την εικόνα ενός κόμματος που αντλεί στελέχη ο Μητσοτάκης».

Για τους εργαζομένους στα ΜΜΕ του ΣΥΡΙΖΑ: «Καλώ μέλη και φίλους τους ΣΥΡΙΖΑ να ενισχύσουν οικονομικά τα ΜΜΕ που είναι μέτοχος ο ΣΥΡΙΖΑ. Έχει πολύ μεγάλη αξία να είναι ισχυρή η φωνή της αριστεράς. Θα εξαντλήσουμε κάθε περιθώριο καταβολής δεδουλευμένων. Είμαι σε θέση να σας πω΄ότι θα σπάσει το δόγμα του μηδενικού δανεισμού. Είμαστε κόμμα που δεν έχει δανειστεί ούτε έχουμε φιλοδοξία να φτάσουμε το μισό δις που έχει η Νέα Δημοκρατία. Ένας δανεισμός που θα μας βοηθήσει να κλείσουμε εκκρεμότητες και να ανασυγκροτήσουμε τα ΜΜΕ είναι κάτι που εξετάζουμε και θα πρέπει σύντομα να αποφασίσουμε. Τους προσβλητικούς χαρακτηρισμούς που περιγράψατε τους περιστρέφουμε σε όσους τους εκτοξεύουν εναντίον μας. Με κάνει αισιόδοξο το γεγονός ότι έχουμε αποφάσεις καταστατικό και πολιτική ευθύνη και θα το αποδείξουμε. Δεν το έχουμε αποδείξει ακόμα αλλά θα το αποδείξουμε».

Για τα Τέμπη: «Καλώς τα στελέχη μας είπαν πως πρέπει να γίνει κακούργημα το μπάζωμα στα Τέμπη. Έγινε με λεφτά του Ταμείου Ανάκαμψης. Η κοινωνία ανατριχιάζει με την οργανωμένη προσπάθεια συγκάλυψης με ενορχηστρωτή τον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Είναι προφανές ότι εκεί κάποιος, κάτι θέλει να κρύψει. Θα περίμενα μεγαλύτερο μέτρο όταν αξιολογούν τις δηλώσεις των συγγενών των θυμάτων. Η εγκληματική διάσταση είναι η εγκατάλειψη του σιδηροδρόμου. Δεν είναι το θέμα του σταθμάρχη, είναι ότι όλα αυτά είναι απότομα μίας μεθοδευμένης εγκατάλειψης. Λίγες μέρες πριν το δυστύχημα, ο κ. Καραμανλής είχε εξαγγείλει τρία ΣΔΙΤ για τον σιδηρόδρομο. Ποιο είναι το επιχείρημα με βάση το οποίο θα μπορούσε να σταθεί τέτοιος διάλογος; Η κατάσταση το δικτύου. Από Αθήνα σε Κόρινθο, δεν λειτουργεί η σηματοδότηση».

Για την οικονομική ανάπτυξη και την φοροδιαφυγή: «Είναι άδικο και στερεότυπο που έχει εργαλειοποιηθεί ότι η φοροδιαφυγή αφορά τις συγκεκριμένες κατηγορίες. Πρέπει η κυβέρνηση να καταργήσει το τεκμαρτό χαράτσι. Δεν είναι δημοσιονομικός ο λόγος που η κυβέρνηση το επέβαλε».

Για την οικονομία και τις τηλεοπτικές άδειες: «Για το 13-0 (απόφαση καταδίκης του Ειδικού Δικαστηρίου), ο κ. Μητσοτάκης έχει εφαρμόσει κατά γράμμα τον νόμο Παππά με μόνη εξαίρεση την καταβολή των χρημάτων. Ήταν μεθόδευση, ως επιχείρημα έχει καταναλωθεί. Για τα φορολογικά, ο Μητσοτάκης δουλεύει τους πολίτες γιατί δεν είναι νέα μέτρα αυτά που ανακοινώνει».

Για το μεταναστευτικό και την απόφαση της Γερμανίας να κλείσει τα σύνορά της: «Όταν υπεγράφη το νέο Σύμφωνο Μετανάστευσης η ΝΔ πανηγύριζε. Αυτό έλεγε πως οι αιτούντες άσυλο θα πηγαίνουν στη χώρα πρώτης υποδοχής. Η Γερμανία υπό την πίεση των πολιτικών εξελίξεων προβαίνει σε αυτή την πρωτοβουλία. Τον καιρό της δικής μας διακυβέρνησης, υπήρξε Ευρωπαϊκή συμφωνία για μετεγκατάσταση εκατοντάδων χιλιάδων προσφύγων προς άλλες χώρες. Εμείς θα εξαντλήσουμε κάθε πρωτοβουλία. Πρέπει να γίνουν πολλά βήματα στην ΕΕ προς την ομοσπονδιοποίηση. Να μην έχουμε τραγικά περιστατικά όπως το ναυάγιο της Πύλου».

Για την σύμπλευση με το ΠΑΣΟΚ: « Το μοντέλο που θα οδηγήσει στην εκλογική συνεργασία της Κουμουνδούρου και της Χαριλάου Τρικούπη προϋποθέτει την κοινή δράση σε επίπεδο κοινωνίας - συνδικάτων - αυτοδιοίκηση και Βουλής. Εμείς περιγράψαμε με σαφήνεια και μάλιστα αμέσως μετά τις ευρωεκλογές τα βήματα για να προκύψει το επιθυμητό αποτέλεσμα. Και για να είναι οι συνεργασίες θεμελιωμένες πρέπει να υπάρξει η συνεργασία στο κοινωνικό επίπεδο, στα συνδικάτα, αυτοδιοίκηση και βουλή. Είπα ότι δεν μπορώ να σκεφτώ ότι δεν θα έχουμε κοινή πρωτοβουλία για κατάργηση χαρατσιού στους ελεύθερους επαγγελματίες. Ή μια κοινή πρωτοβουλία για μείωση τραπεζικών προμηθειών».

Για την αντιπαράθεση με τη Νέα Δημοκρατία: «Να περιμένει εκπλήξεις ο κ. Μητσοτάκης. Έχει αμφισβητηθεί δομικά εσωκομματικά. Είναι δέσμιος και αυτό έχει κόστος στα εθνικά μας συμφέροντα. Το καθοδικό σπιράλ δεν έχει τελειώσει για την ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ οργανώνει την αντεπίθεση του».

Για την οικονομία: «Αυτό που μας έμεινε από τη συζήτηση με τους παραγωγικούς φορείς, είναι ότι αισθάνονται ότι δεν βρίσκονται στον λογαριασμό της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Οι μικρές επιχειρήσεις αποκλείονται μεθοδευμένα από τον τραπεζικό δανεισμό. 5% των επιχειρήσεων έχουν πρόσβαση και το ίδιο ποσοστό περίπου έχει πρόσβαση και στο ΕΣΠΑ και στο Ταμείο Ανάκαμψης. Η οικονομία δουλεύει για τις τράπεζες και όχι οι Τράπεζες για την Οικονομία. Είναι καλό για την Οικονομία τα αυξημένα συσσωρευμένα κέρδη των τραπεζών; Βοηθήθηκαν επιχειρήσεις; Αυξήθηκαν οι επενδύσεις; Τίποτα δεν έγινε».

Για το αν οι εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ δικαιώνουν τον Μάκη Βορίδη που είπε ότι η Αριστερά δεν μπορεί να κυβερνήσει ξανά γιατί οι ιδέες της έχουν τελειώσει: «Η Αριστερά θα μπορέσει γιατί όπως είπα και πριν έχει ιδεολογικό και στελεχιακό απόθεμα και πιστεύω ότι όλα τα στελέχη μας έχουν αίσθηση ιστορικής ευθύνης. Ο κ. Βορίδης κινείται σαν το ψάρι στο νερό στην ΝΔ και από είναι ενδεικτικό της ιδεολογικής μετατόπισης της ΝΔ. Δεν ισχύει το περιτύλιγμα της κεντρώας μετατόπισης. Ο κ. Μητσοτάκης έχει μπει μπροστά στην προσπάθεια ενός ιστορικού αναθεωρητισμού. Είπε ότι η χούντα ανέκοψε την προσπάθεια ανάκαμψης της χώρας. Όχι η Ελλάδα είχε πολιτικούς εξόριστους, μετεμφυλιακό καθεστώς δεν ήταν σε πορεία ανάκαμψης. Η Αριστερά δεν θα προσεγγίσει ή θα πει ότι υπάρχει οικογενειακή ευθύνη όμως ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι συνεχιστής του πατέρα του Κωνσταντίνου Μητσοτάκης και της αποστασίας».

Για τη Θεσσαλία: «Το ενδιαφέρον του ΣΥΡΙΖΑ είναι πρόδηλο και ο Κασσελάκης επισκέφτηκε την περιοχή 3-4 φορές. Μία προοδευτική κυβέρνηση, δεν θα έκανε… μηδέν αντιπλημμυρικά έργα. Ποια έργα ωρίμασε και έκανε ο κ. Αγοραστός; Τίποτα και κανένα. Είμαστε ενώπιον συνθηκών που θα δοκιμάζουν τις υποδομές μας, η κυβέρνηση υποτιμά τις υποδομές μας. Αποδεικνύεται πως χρειάζεται μία προοδευτική διακυβέρνηση. Δεν μπορεί ο Δαμάσι τόσα χρόνια μετά, 100 άνθρωποι να είναι στα κοντέινερ».

Για ενδεχόμενες αλλαγές στον εκλογικό νόμο: «Για μείωση του ορίου αυτοδυναμίας η πρόθεση μιλά από μόνη της. Βλέπει ότι η ΝΔ έχει μπει σε πτωτική πορεία και μάλιστα μας δίνει την αίσθηση ότι δεν βλέπει σημείο στήριξης. Μια πτώση που θα συνεχίζεται και αυτό αυξάνει τις δικές μας ευθύνες». Αναφορικά με τα σενάρια αύξησης του ορίου εισόδου στη Βουλή σχολίασε «ο κ. Μητσοτάκης πληρώνει ότι επέλεξε να γεμίσει τα πολιτικά ντεπόζιτα της ακραίας πολιτικής. Αν δείτε την Βουλή θα το διαπιστώσετε. Έρχεται τώρα όχι με ιδεολογικά αναχώματα αλλά με τεχνητό τρόπο να αμυνθεί στο ενδεχόμενο να πλαγιοκοπηθεί από τα δεξιά του από πολυποίκιλους σχηματισμούς. Πήγαινε αγκαζέ ο αρχηγός των υποκριτών Μητσοτάκης στα συλλαλητήρια της συμφωνίας των Πρεσπών και μετέτρεψε τον εαυτό του ως εγγυητή της Συμφωνίας. Αυτό καλείται ο κ. Μητσοτάκης να αντιμετωπίσει».

Για την προεδρία της Δημοκρατίας και το ενδεχόμενο να είναι υποψήφιος ο Τσίπρας: «Τριπλασιάσαμε επί των ημερών μας τις δαπάνες για την Οικογένεια, είμαστε προ των πυλών μίας δημογραφικής κατάρρευσης. Ο κ. Τσίπρας είναι ένα ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς, έχει διεθνείς διασυνδέσεις. Αυτό που λέω εγώ είναι, εφόσον εμείς κάναμε την υπέρβαση προτείνοντας τον κ. Παυλόπουλο, γιατί να μην την κάνει και η άλλη πλευρά»;

Για το δημογραφικό: «Πρέπει να αλλάξει το μοντέλο στήριξης και από τις πολύτεκνες οικογένειες η στήριξη να μεταφερθεί σε άτεκνες γυναίκες προκειμένου να κάνουν το πρώτο παιδί. «Η δημογραφική ιστορία της χώρας έχει αλλεπάλληλα κύματα μεταξύ άλλων και μετανάστευσης. Είχαμε έντονο κύμα το 2010 και συνεχίζεται επιταχυνόμενο. Στην καρδιά του δημογραφικού προβλήματος βρίσκεται το κόστος στέγης και διαβίωσης. Για να αποφασίσει μια γυναίκα να τεκνοποιήσει θα πρέπει η πολιτεία να καλύπτει τις βασικές ανάγκες. Οι πολιτικές της κυβέρνησης βρίσκονται σε αντίθετη κατεύθυνση. Δεν αντιμετωπίζουμε το δημογραφικό ως μια ανάγκη στήριξης των πολύτεκνων. Το μείζον είναι να βοηθήσουμε τις γυναίκες να κάνει το πρώτο και δεύτερο παιδί. Είναι πολύ λίγες οι οικογένειες που ανήκουν στον ορισμό πολύτεκνου. Σε κάθε περίπτωση μιλάμε για απολύτως έκτακτες συνθήκες. Η χώρα βρίσκεται στο φάσμα τη εξαφάνισης. Είχα την ευτυχία να περάσω μεγάλο κομμάτι ζωής μου στην Σκωτία που έκανα σπουδές. Η Γλασκώβη είναι πόλη 700.000 κατοίκων με 90.000 κοινωνικές κατοικίες και 33.000 δημοτικούς υπαλλήλους».

Για τις εξελίξεις στην Αριστερά: «Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το μεγάλο κόμμα της κεντροαριστεράς στην Ελλάδα. Ο κ. Αλαβάνος έχει αποχωρήσει από τον ΣΥΡΙΖΑ εδώ και 15 χρόνια, δεν έχω να προσθέσω κάτι άλλο».

Για την πορεία της Συμφωνίας Πρεσπών: «Αποτελεί μια μεγάλη κατάκτηση της εξωτερικής μας πολιτικής. Γέννημα της πολιτικής αλλαγής του 2015 και απότοκο μιας παράταξης που οραματίζεται την Ελλάδα πρωταγωνίστρια στην περιοχή. Λύσαμε ένα μείζον ζήτημα και καταστήσαμε την χώρα πρωταγωνιστή στα Βαλκάνια. Ενισχύθηκαν συμφωνίες. Δεν έχω συμμετάσχει σε μεγαλύτερο εμπορικό φόρουμ από αυτό που έγινε στην Βόρεια Μακεδονία. Δυστυχώς αυτή η πολιτική μπήκε στον πάγο προς όφελος δόγματος ακινησίας. Ειδικά αν έχει ένα θορυβούντα γείτονα στην Ανατολή αυτό αποβαίνει εις βάρος των εθνικών συμφερόντων και είδαμε τι έγινε τις τελευταίες ημέρες. Με Νίκο Κοτζιά Υπουργό Εξωτερικών θα είχε γίνει διπλωματική αναστάτωση. Άρα η Ελλάδα χρειάζεται επαναφορά σε ενεργητική πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική δεν πρέπει να μένουμε κολλημένοι στο δόγμα δεδομένου συμμάχου. Θυμάστε ότι όταν έλεγε ο Τσίπρας ότι η Τουρκία θα πάρει τα 40 F-16 ο Μητσοτάκης φώναζε ότι είναι ψεύτης και η συμφωνία υπογράφηκε».

Για τη συνταγματική τάξη και το καταστατικό του ΣΥΡΙΖΑ: «Τα κόμματα είναι εθελοντικές δομές πολιτών. Οι συνταγματολόγοι μπορούν να έχουν την άποψή τους. Επαναλαμβάνω πως το καταστατικό του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα μπορούσε να μην προβλέπει θέσεις οι οποίοι είναι ελεγχόμενες και μπορούν να ανακληθούν».

Για τα σενάρια περί τροποποίησης του οδικού χάρτη για την εκλογή νέου προέδρου στον ΣΥΡΙΖΑ: «Η ανάδειξη αρχηγού θα γίνει από την βάση και όχι από ένα περιορισμένο όργανο όπως είναι το Συνέδριο».

Μοιραστείτε το: