Ο πρωθυπουργός τόνισε στο υπουργικό συμβούλιο ότι θα τηρηθεί η δέσμευση της κυβέρνησης για φτάσιμό του στα 950 ευρώ το 2027
Ο κατώτατος μισθός ήταν το επίκεντρο της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη (31/10) υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Στην τοποθέτησή του, ο πρωθυπουργός παρουσίασε το νέο σύστημα υπολογισμού του κατώτατου μισθού από το 2027.
Όπως είπε, η κυβέρνηση θα τηρήσει τη δέσμευσή της ότι θα φτάσει τα 950 ευρώ το 2027.
«Οι αποδοχές δεν θα μπορούν να μειώνονται αλλά μόνο να αυξάνονται», τόνισε χαρακτηριστικά, κάνοντας λόγο για μόνιμο σύστημα αύξησής του από το 2027.
Σημείωσε δε ότι «θα απαγορεύεται δια νόμου η μείωση του κατώτατου μισθού, ενώ η αύξηση του θα καθορίζεται από το ρυθμό ανάπτυξης, αλλά και από τον πληθωρισμό που πλήττει τα χαμηλότερα εισοδήματα».
«Όσο καλύτερα πηγαίνει η οικονομία, τόσο θα αυξάνεται ο μισθός», δήλωσε.
Υπογράμμισε, μάλιστα, ότι το νέο σύστημα θα ευνοήσει και τους δημοσίους υπαλλήλους, συμπαρασύροντας προς τα πάνω τριετίες και επιδόματα.
«Όσο καλύτερα πηγαίνει η οικονομία, τόσο θα αυξάνεται ο κατώτατος μισθός και όσο ανεβαίνουν οι τιμές, τόσο θα αντισταθμίζουν αυτήν την αύξηση των τιμών αμοιβές. Ο κατώτατος μισθός είναι στα 830 ευρώ και θα τηρήσουμε τη δέσμευσή μας να φτάσει στα 950 ευρώ.
Το νέο σύστημα έρχεται ένα ευνοήσει και τους δημοσίους υπαλλήλους, με τον εισαγωγικό μισθό να συμβαδίζει με την βασική αμοιβή στη χώρα. Θα συμπαρασύρει τις τριετίες, αλλά και όλα τα επιδόματα που συνδέονται με τον κατώτατο μισθό. Είναι μία σημαντική μεταρρύθμιση που αφορά στο σύνολο των εργαζομένων», επεσήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Ο πρωθυπουργός υπενθύμισε ότι το 2025 οι ασφαλιστικές εισφορές θα έχουν αποκλιμακωθεί στα επίπεδα του 6%, με στόχο το 2027 να φτάσουμε στα ευρωπαϊκά επίπεδα.
«Όλα αυτά επιτυγχάνονται σε μια εποχή που τα ελλείμματα στις ευρωπαϊκές χώρες αυξάνονται. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, μόλις χθες αναγγέλθηκε ο νέος προϋπολογισμός, με πρόσθετα φορολογικά βάρη 40 δισ. λιρών. Στην Ελλάδα είναι αντίστροφη η πορεία: δημοσιονομικά ισορροπημένες πολιτικές και φορολογική δικαιοσύνη που από ευχή γίνεται πραγματικότητα. Όλα τα επόμενα πρόσθετα έσοδα από τη φοροδιαφυγή ανοίγουν τον δρόμο για μείωση φόρων. Η μικρότερη αυθαιρεσία των λίγων σημαίνει μεγαλύτερη ανακούφιση των πολλών», είπε.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στις «φορολογικές δηλώσεις, που θα γίνονται πλέον σταθερά βάζοντας οριστικό τέλος στο σήριαλ των παρατάσεων και αυξάνοντας τις εκπτώσεις σε όσους πληρώνουν εφάπαξ».
Ειδική ήταν η αναφορά του για «τα επαγγελματικά δικαιώματα των καλλιτεχνών που ήταν αρρύθμιστα εδώ και 10ετιες επιτρέποντας σε κάποιους να κατασκευάζουν μύθους. Σήμερα είναι αυτή η κυβέρνηση που έρχεται να απαντήσει στους στημένους ακτιβισμούς και σε παράφωνες συναυλίες καθώς για πρώτη φορά η χώρα αποκτά ανώτατη σχολή παραστατικών τεχνών. Ταυτόχρονα οι πολλές ιδιωτικές σχολές τίθενται υπό την αιγίδα του υπουργείου Παιδείας. Ξεδιαλύνουμε όλα τα θολά σημεία ενός αρρύθμιστου τοπίου και δίνουμε έναν ξεκάθαρο δρόμο σύνδεσης των παραστατικών τεχνών με την ανώτατη εκπαίδευση».
«Η Ελλάδα αλλάζει με τη σφραγίδα της πολιτικής σταθερότητας. Θα έχει ενδιαφέρον η στάση της αντιπολίτευσης στη Βουλή στα θέματα που θα συζητήσουμε και εκεί θα φανούν πολλά» συνέχισε με νόημα ο πρωθυπουργός.
«Κλείνω με ένα ζήτημα εξωτερικής πολιτικής καθώς θα έχω συνάντηση με τον πρόεδρο της Κύπρου στο φόντο των σημαντικών συνομιλιών που είχε στον Λευκό Οίκο. Είναι μια σημαντική αναβάθμιση των σχέσεων της Μεγαλονήσου με τις ΗΠΑ. Ταυτόχρονα είναι μια εξέλιξη στην οποία οδηγεί μια ενεργητική διπλωματία που είναι βασισμένη σε μια συνεργασία Ελλάδας - Κύπρου. Η επίλυση του Κυπριακού είναι μέρος της λύσης μιας εξίσωσης σε μια ευαίσθητη περιοχή του πλανήτη», κατέληξε στην εισήγηση του ο πρωθυπουργός.
Ξεκινώντας την τοποθέτησή του, εξέφρασε τη συμπαράστασή του στην Ισπανία που δοκιμάζεται από τις πλημμύρες. «Κανείς δεν είναι άτρωτος απέναντι στην κλιματική κρίση», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.