Ο 31χρονος αντιεξουσιαστής, που συνελήφθη για την έκρηξη στους Αμπελόκηπους, θα οδηγηθεί στον ανακριτή την Παρασκευή (22/11)
Το κατώφλι του εισαγγελέα στα δικαστήρια της πρώην Σχολής Ευελπίδων πέρασε το πρωί της Τρίτης (19/11) ο Νίκος Ρωμανός που συνελήφθη στο Ψυχικό για εμπλοκή του στην έκρηξη στη «γιάφκα» στους Αμπελόκηπους.
Ο 31χρονος ζήτησε και πήρε προθεσμία να απολογηθεί την Παρασκευή (22/11) στον ανακριτή.
Η ταυτοποίηση του συλληφθέντα έγινε καθώς αποτύπωμά του εντοπίστηκε σε «κινητό» στοιχείο στο διαμέρισμα όπου έγινε η έκρηξη πριν από μερικές εβδομάδες που είχε ως αποτέλεσμα τον θανάσιμο τραυματισμό ενός 30χρονου.
Πρόκειται για μια σακούλα που μέσα περιείχε ένα όπλο, το οποίο, όπως φάνηκε από το βαλλιστικό έλεγχο, ήταν «καθαρό», δηλαδή δεν είχε χρησιμοποιηθεί σε κάποια εγκληματική ενέργεια.
Ο Νίκος Ρωμανός ήταν φίλος του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου και αυτόπτης μάρτυρας της δολοφονίας του 16χρονου από τον Επαμεινώνδα Κορκονέα, τον Δεκέμβριο του 2008 στα Εξάρχεια. Έκτοτε ο νεαρός μαθητής διέβη τον δικό του Ρουβίκωνα, εντάχθηκε στον αντιεξουσιαστικό χώρο και στην παρανομία.
Πέντε χρόνια αργότερα, τον Φεβρουάριο του 2013, ο 20χρονος πλέον Νίκος Ρωμανός συλλαμβάνεται μαζί με ακόμα τρία άτομα για απόπειρα ληστείας σε τράπεζα στο Βελβεντό Κοζάνης. Η φωτογραφία του κατά τη σύλληψη με μελανιασμένο πρόσωπο είχε κάνει τότε τον γύρο των ΜΜΕ, ενώ η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία τον «ξεσκονίζει» καθώς υπάρχουν υποψίες ότι έχει ενταχθεί στο ένοπλο αντάρτικο πόλεως. Ο ίδιος θα γράψει: «Δηλώνω λοιπόν πως δεν υπήρξα μέλος της Επαναστατικής Οργάνωσης Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς και διατηρώ διαφωνίες σε θέσεις της οργάνωσης. Το γεγονός αυτό δεν αποτέλεσε σοβαρό λόγο για να μην συνδεθώ συντροφικά με τους συντρόφους της ΣΠΦ».
Θα καταδικαστεί σε ποινή κάθειρξης 11 ετών για συμμετοχή σε ληστείες και παράνομη κατοχή όπλων, ενώ είχε καταδικαστεί και σε άλλα 18 χρόνια κάθειρξης (σ.σ. ο Άρειος Πάγος τα μείωσε σε 14) για κατοχή και τοποθέτηση εκρηκτικών μηχανισμών το 2012. Το 2019 θα αποφυλακιστεί με όρους, μετά από απεργία πείνας και αφού του αναγνωρίστηκε ως ελαφρυντικό η καλή διαγωγή εντός του σωφρονιστικού ιδρύματος.