10/01/2025
ΠΟΛΙΤΙΚΗ | Πέμπτη 9 Ιανουαρίου 2025 - 14:33

Αποθεωτικός ο Μητσοτάκης για τον Σημίτη στον επικήδειο… (video)

Τα εγκώμια του πρωθυπουργού ήταν ωραιότερα και από αυτά του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Νίκου Ανδρουλάκη! * Τι είπε η Σακελλαροπούλου * Ποιοι ήταν και ποιοι δεν ήταν στην εξόδιο ακολουθία στη Μητρόπολη

Με τα καλύτερα λόγια για τον Κώστα Σημίτη μίλησε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης… Ο πρόεδρος της κυβέρνησης και αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας ήταν αποθεωτικός για τον εκλιπόντα πρώην πρωθυπουργό, που έφυγε από τη ζωή την Κυριακή (5/1/2025) και αυτό φάνηκε στον επικήδειο, που εκφώνησε.

Μάλιστα, χωρίς δόση υπερβολής τα εγκώμια Μητσοτάκη -και θεωρητικά πολιτικού αντιπάλου του Σημίτη- ήταν ωραιότερα και από αυτά του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Νίκου Ανδρουλάκη.

Ως έναν «μαχητή κατά της Δικτατορίας» και «άξιο υπηρέτη της Δημοκρατίας» χαρακτήρισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης τον Κώστα Σημίτη, τον οποίο παράλληλα αποκάλεσε «ευγενή αντίπαλο».

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι ο Κώστας Σημίτης κατάφερε να κάνει να συναντηθούν οι δύο παρατάξεις κατάφεραν στις κρίσιμες επιλογές, την ένταξη της Ελλάδας στο ευρώ και στην είσοδο της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Από εκεί και πέρα, ο Μητσοτάκης για τρεις ορατές τρεις παρακαταθήκες του Σημίτη: -Την «αταλάντευτη πίστη του στον ευρωπαϊκό προσανατολισμό και η διαρκής προσπάθειά του να συγκλίνει η Ελλάδα με τα πιο ανεπτυγμένα κράτη της Ευρώπης». 

-Τον τρόπος διακυβέρνησής του με πρωταγωνιστή το μπλοκάκι που κατέγραφε μεθοδικά τις προτεραιότητες που από διακηρύξεις έπρεπε να γίνουν πράξη, με σχεδιασμό επίπονη δουλειά και έλεγχο, με στόχο το μετρήσιμο αποτέλεσμα. 

-Την ενασχόλησή του με την πολιτική, πάντα έβρισκε χρόνο να διαβάζει, να ακούει μουσική, να παρακολουθεί θέατρο, και αγάπησε τον ρόλο του απλού συζύγου και του πατέρα.

Επίσης στάθηκε στις επιτυχίες του Κώστα Σημίτη τόνισε την δημοκρατική συνέπειά του, τις σοβαρές υποδομές που απέκτησε η χώρα κατά τη διάρκεια των θητειών του, και τα δύο καθοριστικά βήματα που σηματοδότησαν την ευρωπαϊκή προοπτική τόσο της Ελλάδας όσο και της Κύπρου.

«Ας κρατήσουμε τα καλύτερα από τη διαδρομή του και το γεγονός ότι δεν μπήκε ποτέ στον πειρασμό να μεταλλαχθεί, να γίνει αρεστός προσχωρώντας σε ένα ξένο προς τον ίδιο μοντέλο συμπεριφοράς, διατηρώντας ταυτόχρονα τη διακριτική απλότητα για να επενδύσει αυτή τη ζωή του και μετά την απόσυρσή του από το δημόσιο προσκήνιο», είπε και πρόσθεσε πως ο εκλιπών ήταν «μία εξαίρεση στον πολύβουο κόσμο των συνθημάτων, αυτό είναι ένα πολύτιμο παράσημο, το οποίο κατέκτησε με τη στάση του χωρίς ο ίδιος ποτέ να το διεκδικήσει ή να το διαφημίσει», για να καταλήξει πως είναι «άξιος τιμής και μνήμης». 

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου τόνισε πως ο Σημίτης: «Αποχαιρετάμε σήμερα με θλίψη και τιμή μία μεγάλη προσωπικότητα της σύγχρονης ιστορίας μας. Άφησε το βαθύ αποτύπωμά του στη Μεταπολίτευση με το δικό του, ξεχωριστό και διαχρονικό, πολιτικό παράδειγμα», για να επισημάνει για το έργο του: «Με κύρια αναφορά του την ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία και το ρεύμα του εκσυγχρονισμού, ο Κώστας Σημίτης εισήγαγε στην πολιτική μας συνείδηση και κουλτούρα μία νέα μέθοδο και αντίληψη της διακυβέρνησης. Με έμφαση στον ορθολογισμό, τον προγραμματισμό, την προσήλωση σε στόχους υψηλούς και την ηθική του καθήκοντος, τη χαμηλότονη, καθημερινή και συστηματική εργασία. Μακριά από δημοφιλείς, ανέξοδες ρητορείες και λαϊκιστικές ευκολίες. Με λόγο μετριοπαθή και μετρημένο και ήθος δημοκρατικό».

Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου ακόμα τόνισε πως: «Ο εκσυγχρονισμός του δεν υπήρξε μόνον ένα πολιτικό και επίκαιρο πρόγραμμα, αλλά και διαρκής θεσμική και κοινωνική άσκηση, μια συνεχής και ανοικτή μέχρι σήμερα μεταρρυθμιστική πρόκληση. Έθεσε ψηλά και τολμηρά τον πήχη και υπηρέτησε το όραμα μιας ισχυρής και ισότιμης Ελλάδας μέσα στην Ευρώπη. Η οκταετής θητεία του Κώστα Σημίτη στην πρωθυπουργία έφερε σημαντικές κατακτήσεις στο Κράτος Δικαίου και την κοινωνία, σπουδαία έργα υποδομών και επενδύσεις. Συνοδεύθηκε από κορυφαίες στιγμές, που ενίσχυσαν τη θέση της χώρας, διεύρυναν τους ορίζοντές μας και καθόρισαν τον τρόπο ζωής μας. Η ένταξη στην Ευρωζώνη και η είσοδος της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση υπερβαίνουν τη συγκυρία και λάμπουν ως εθνικά επιτεύγματα στον μακρύ ιστορικό μας χρόνο.

 Η δημόσια παρουσία του Κώστα Σημίτη τελούσε σε συνέχεια και ενότητα με τον ιδιωτικό του βίο. Ήταν πράος, λιτός και αυτάρκης, με αγάπη για τον πολιτισμό, τα βιβλία και τις τέχνες, αφοσιωμένος και δοτικός στη σύζυγό του Δάφνη και τις κόρες του, τη Μαριλένα και τη Φιόνα, πιστός και υποστηρικτικός στους φίλους και τους συνεργάτες του». 

Ανδρουλάκης: «Το ΠΑΣΟΚ αποχαιρετά τον δεύτερο ιστορικό του ηγέτη μετά τον Ανδρέα Παπανδρέου» 

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης με τη σειρά υπογράμμισε πως: «Η πατρίδα μας τιμά σήμερα τον πρωθυπουργό που έκανε πράξη την ισχυρή Ελλάδα στην Ευρώπη και σφράγισε ανεξίτηλα τη μεταπολιτευτική ιστορία του τόπου», χαρακτηρίζοντας τον Κώστα Σημίτη ως «τον δεύτερο ιστορικό του ηγέτη, μετά τον Ανδρέα Παπανδρέου».

Επίσης ο Ανδρουλάκης είπε: «Αγαπημένε μου πρόεδρε, με βαθιά συγκίνηση θυμάμαι το μικρό βιβλιαράκι που μου δώρισες σε μια από τις πρώτες μας συζητήσεις. Μια έκδοση του Ομίλου Αλέξανδρου Παπαναστασίου, που είχες ιδρύσει με άλλους ανήσυχους δημοκράτες αγωνιστές στα χρόνια της νιότης σου. Με έκανες κοινωνό της πολιτικής σκέψης σου και των ιδανικών με τα οποία πάντα αγωνιζόσουν ενάντια στη συντήρηση και τη μοιρολατρία.Όποιος διαβάσει εκείνο το κείμενο, αντιλαμβάνεται ότι ο Κώστας Σημίτης δεν έδινε μάχες τακτικής. Είχε εντοπίσει από νωρίς τις ιστορικές ρίζες των παθογενειών του κράτους και είχε διαμορφώσει το πολιτικό όραμα για την υπέρβασή τους. Γι’ αυτό και ήταν διαρκής η πάλη του προέδρου μας απέναντι στον πελατειασμό, τα στερεότυπα και τα κατεστημένα που καθηλώναν την κοινωνία και τη Δημοκρατία.

Με δημιουργικές ρήξεις, πολλές φορές κόντρα στο ρεύμα, έκανες πράξη την Ελλάδα της εθνικής αυτοπεποίθησης, της κοινωνικής δικαιοσύνης και της εξωστρέφειας», ενώ κλείνοντας τον επικήδειο τόνισε: «Ο Κώστας Σημίτης ήταν συνδιαμορφωτής της Ιστορίας, όχι επικοινωνιακό παρακολούθημά της. Ισότιμος συνομιλητής των ισχυρότερων ηγετών του κόσμου που πάντα ήξερε να κερδίζει με την αξιοπιστία και τον ρεαλισμό του.

Αγαπημένε μας πρόεδρε, πορεύτηκες με ένα σπάνιο πολιτικό ήθος στη δημόσια παρουσία σου. Πάντα παρών στις μεγάλες μάχες της παράταξής μας. Η ακεραιότητα, η θεσμικότητα και η μεθοδικότητά σου έγραψαν ιστορία. Ανήκεις πλέον στο Πάνθεον των μεγάλων Ευρωπαίων ηγετών.

Ήσουν το πολιτικό αντίδοτο στην αλαζονεία της εξουσίας. Μας έδειξες ότι πολλά που φαίνονται ανέφικτα, είναι στο χέρι μας να τα πετύχουμε. Ότι ένας διαφορετικός δρόμος απέναντι στη συντήρηση, είναι εφικτός: Αυτόν τον προοδευτικό πατριωτισμό υπηρέτησες σε όλη σου τη διαδρομή.

Σήμερα η Ελλάδα υποκλίνεται σε έναν από τους μεγαλύτερους ηγέτες της σύγχρονης Ιστορίας της. Αιωνία σου η μνήμη αγαπημένε μας πρόεδρε».

Επικήδειους απήγγειλαν και οι καθηγητές Τάσος Γιαννίτσης, Γιάννης Βούλγαρης και Κωνσταντίνος Τσουκαλάς. 

Στην Εξόδιο Ακολουθία, που προηγήθηκε στις 12 το μεσημέρι της Πέμπτης (9/1/2025) στην Μητρόπολη χοροστάτησε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος.

Η σύζυγός του Κώστα Σημίτη, Δάφνη, και οι δύο κόρες τους, Φιόνα και Μαριλένα, βρίσκονταν μπροστά από το φέρετρο του πρώην πρωθυπουργού μέσα στην Μητρόπολη και δέχτηκαν τα συλλυπητήρια των παρευρισκομένων φτάνοντας από τις 11 στο ναό.

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, έφτασε στη Μητρόπολη συνοδευόμενος από την σύζυγό του, Μαρέβα.

Πεζή έφτασαν στην Μητρόπολη η κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ με στελέχη και συνεργάτες του κόμματος, ενώ παρών στην είσοδο της Μητρόπολης την ώρα της εισόδου του φέρετρου που μετέφερε την σορό του πρώην πρωθυπουργού ήταν και ο Ευάγγελος Βενιζέλος. 

Η παρουσία του ΣΥΡΙΖΑ… 

Από τον ΣΥΡΙΖΑ στην Εξόδιο Ακολουθία υπήρξε πολυμελής αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον πρόεδρο του κόμματος, Σωκράτη Φάμελλο, ενώ μεταξύ άλλων εκεί ήταν και οι: Όλγα Γεροβασίλη, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, Νίκος Παππάς, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, Γιάννης Ραγκούσης και Γιώργος Καραμέρος. 

Οι ηχηρές απουσίες 

Από την κηδεία του Κώστα Σημίτη απουσίαζαν ο Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος με ανάρτησή του διευκρίνιζε ότι απουσιάζει στην Κίνα, ο Αλέξης Τσίπρας, που νοσεί από κορονοϊό, καθώς και οι Κώστας Καραμανλής και Αντώνης Σαμαράς, οι οποίοι εξέδωσαν ωστόσο ανακοινώσεις για τον θάνατο του πρώην πρωθυπουργού.

Στην τελετή δεν παρέστη και ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, ο οποίος σε ανακοίνωσή του αναγνώρισε την προσφορά στην πρόσφατη πολιτική ζωή του τόπου του Κώστα Σημίτη.

Μοιραστείτε το: