
Η τροπολογία κατατέθηκε… βράδυ στη Βουλή και εντάσσεται στο νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης για την Εθνική Σχολή Δικαστών και υπογράφεται -μεταξύ άλλων- από τους υπουργούς Οικονομίας, Κυριάκο Πιερρακάκη και Δικαιοσύνης, Γιώργο Φλωρίδη
Κοροϊδεύουν τον κόσμο μέσα στα μούτρα, κυνηγούν κάθε επαγγελματία, εργαζόμενο και συνταξιούχο με φορομπηχτικές πολιτικές, αλλά για την… πάρτη τους υπάρχει άλλος… θεός.
Με μια τροπολογία της ντροπής, η οποία κατατέθηκε στη Βουλή αργά το βράδυ της Τρίτης (13/5/2025) η κυβέρνηση στα μουλωχτά αίρει την απαγόρευση της συμμετοχής σε εταιρείες οff-shore σε συζύγους πολιτικών και συγγενείς 1ου βαθμού! Πως; Μα με πλάγιο τρόπο, ενώ φαίνεται πως μπορούν να έχουν οι συγγενείς των πολιτικών εταιρείες στο εξωτερικό σε χώρες που μπορούν να ελεγχθούν φορολογικά, εκείνες μπορούν να είναι σε διασύνθεση με άλλες που είναι εκτός, κοινώς οff-shore...
Έτσι η αδιαφάνεια μεγαλώνει στο πολιτικό σύστημα ως προς τα εισοδήματα και τα περιουσιακά στοιχεία των πολιτικών προσώπων…
Η επίμαχη τροπολογία εντάσσεται στο νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης για την Εθνική Σχολή Δικαστών και υπογράφεται -μεταξύ άλλων- από τους υπουργούς Οικονομίας, Κυριάκο Πιερρακάκη και Δικαιοσύνης, Γιώργο Φλωρίδη (λέγεται πως ανέλαβε και την πρωτοβουλία της ρύθμισης)…
Η απαγόρευση για τις αλλοδαπές εταιρείες ίσχυε τα τελευταία εννέα χρόνια στην Ελλάδα για τους πολιτικούς (βουλευτές, υπουργούς και αρχηγούς κομμάτων) και τους δικούς τους, όταν είχε περάσει ο σχετικός νόμος επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η διάταξη εμφανίστηκε στο Κοινοβούλιο λίγο πριν τα μεσάνυχτα της Τρίτης, δίχως καν μάλιστα να έχει εμφανή και αυτόνομη παρουσία, αλλά το φλέγον άρθρο της τροπολογίας «στριμώχθηκε» ανάμεσα σε άλλα, άσχετα, σε μία πολύ-τροπολογία.
Στον αντίλογο, ο βασικός ισχυρισμός της κυβέρνησης είναι ότι οι συγγενείς πρώτου βαθμού και οι σύζυγοί των βουλευτών, υπουργών και αρχηγών κομμάτων δεν πρέπει να «πληρώνουν» την επιλογή των συζύγων, ή των γονιών τους να πολιτευθούν μέσω του περιορισμού της επιχειρηματικής τους δραστηριότητας… Και ειδικά όταν οι συγγενείς δεν θέλησαν να πολιτευθούν. Επιπρόσθετα έγινε και επίκληση του ευρωπαϊκού δικαίου για την ισονομία στην επιχειρηματική δράση.
Η κυβέρνηση, επίσης, μέσω του υπουργού Δικαιοσύνης Γιώργου Φλωρίδη, σχυρίστηκε πως η διάταξη αυτή προστατεύει τους πολιτικούς! Και αυτό διότι διατηρεί για τους ίδιους την απαγόρευση συμμετοχής σε αλλοδαπές εταιρείες ενώ επιτρέπει στους συγγενείς τους την συμμετοχή σε εταιρίες που εδρεύουν στους λεγόμενος «φορολογικούς παραδείσους».
Δηλαδή σε κράτη που δεν συνεργάζονται με την Ε.Ε για φορολογικά ζητήματα και αποτελούν τις έδρες των λεγόμενων «εξωχώριων» εταιριών. Δηλαδή των offshore.
Η κυβερνητική επιχειρηματολογία, ωστόσο, ξεχνά -προφανώς σκοπίμως- ότι πως δεν υφίσταται κάποιος μηχανισμός ελέγχου ο οποίος να μπορεί να εξασφαλίσει πως μία αλλοδαπή εταιρεία δεν διαθέτει η δεν σχετίζεται με εξωχώριες εταιρείες.