Αλματώδεις αυξήσεις και στα αμνοερίφια λόγω εξάπλωσης της ευλογιάς
Βαθιά το χέρι στην τσέπη καλούνται να βάλουν οι πολίτες που αγοράζουν κρέας καθώς οι αυξήσεις στο μοσχαρίσιο κρέας είναι αλματώδεις με την τιμή να είναι το επόμενο διάστημα κοντά στα 20 ευρώ το κιλό.
Παράλληλα ανεβαίνουν συνεχώς και οι τιμές στα αμνοερίφια εξαιτίας των ελλείψεων που παρατηρούνται στην αγορά λόγω της ευλογιάς των αιγοπροβάτων.
Σύμφωνα με όσα αναφέρει η ΕΛΣΤΑΤ την Τετάρτη (12/11) συνεχόμενες είναι οι ανατιμήσεις στα κρέατα, καθώς η ευρωπαϊκή συμφωνία για την πράσινη μετάβαση έχει οδηγήσει σε μείωση της παραγωγής του μοσχαρίσιου κρέατος. Επίσης και η ασθένεια της ευλογιάς, εξαιτίας της οποίας έχουν θανατωθεί πάνω από 400.000 αιγοπρόβατα τον τελευταίο χρόνο, συντελεί στις διαρκείς αυξήσεις στις τιμές του αρνιού, του προβάτου και του κατσικιού.
Οι ανάγκες της Ελλάδας σε μοσχαρίσιο κρέας καλύπτονται κατά 80% από τις εισαγωγές, ενώ η τιμή του Έλληνα παραγωγού έχει αυξηθεί στα 8,5 με 9 ευρώ το κιλό, από 5,5 με 6 ευρώ που ήταν το 2024, συμπαρασύροντας αναγκαστικά τις τιμές στα ράφια των σούπερ μάρκετ, αλλά και τα κρεοπωλεία.
Από 15-17 ευρώ το κιλό η τιμή του μοσχαρίσιου κρέατος
Στη λιανική η μέση τιμή του μοσχαρίσιου κρέατος διαμορφώνεται στα 15 με 17 ευρώ το κιλό, από 12 με 13 ευρώ που ήταν πριν από έναν χρόνο, ενώ στελέχη της αγοράς εκτιμούν ότι σύντομα μπορεί να φτάσει ακόμα και τα 20 ευρώ το κιλό.
Οι ενδεικτικές τιμές ανά κιλό
Δημοτική αγορά (Βαρβάκειος): €8,50 – €12,99
Μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ: €19 – €20
Φιλέτο: Περίπου €28,80
Μπριζόλα (εγχώρια): Περίπου €16,90
Στρογγυλό (ελληνικό): €16,90
Σπαλομύτα (ελληνική): €17,90
Χτένι (ελληνικό): €17,90
Στήθος/πλευρά με οστό: €11,50
Ανατιμήσεις, όμως, καταγράφονται το τελευταίο διάστημα και στα υπόλοιπα κρέατα, όπως αρνί, κατσίκι και πρόβατο, λόγω της εξάπλωσης της ευλογιάς. Το πρόβειο κρέας πωλείται από τον παραγωγό στα 4,5 με 4,8 ευρώ το κιλό, από 3,5 με 3,8 ευρώ που ήταν η τιμή το προηγούμενο διάστημα.
Αντίστοιχα, η τιμή παραγωγού για το αρνί διαμορφώνεται στα 9,5 ευρώ το κιλό από 7,5 ευρώ που ήταν πριν την έναρξη της νόσου. Σε κάποια κρεοπωλεία τα πρόβεια παϊδάκια κοστίζουν από 10,5 έως 12,5 ευρώ το κιλό, από 9-10 ευρώ το καλοκαίρι, ενώ στα αρνιά και τα κατσίκια οι τιμές αγγίζουν ακόμα και τα 16 ευρώ το κιλό, όταν πριν την έξαρση της ευλογιάς δεν ξεπερνούσαν τα 14 ευρώ.
Η ακρίβεια «καλπάζει» πλέον στις τιμές του μοσχαρίσιου κρέατος, αλλά και αντίστοιχα των αμνοεριφίων, «αδειάζοντας» καθημερινά τις τσέπες των καταναλωτών, που ευλόγως ανησυχούν πολλώ δε μάλλον και εν’ όψει Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς.
Εξάλλου, αυτό αναφέρει και ο γενικός διευθυντής της Ελληνικής Ένωσης Σούπερ Μάρκετ, Απόστολος Πεταλάς καθώς όσο πλησιάζουμε στα Χριστούγεννα όπου πάντα αυξάνεται αρκετά η ζήτηση στα αιγοπρόβατα, ενδεχομένως αυτό να επηρεάσει και τις τελικές τιμές…
Τέλος, εκπρόσωποι του κλάδου εφιστούν την προσοχή των καταναλωτών για τυχόν ελληνοποιήσεις αμνοεριφίων, κυρίως από τη Ρουμανία και την Αλβανία.

