20/06/2025
ΠΟΛΙΤΙΚΗ | Πέμπτη 19 Ιουνίου 2025 - 16:54

ΟΠΕΚΕΠΕ: Δικογραφία στη Βουλή για Βορίδη και Αυγενάκη από την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία

Νέα μπλεξίματα για την κυβέρνηση Μητσοτάκη… * Για πιθανές εγκληματικές ευθύνες των δυο πρώην υπουργών Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

 Το σκάνδαλο του Ελληνικού Οργανισμού Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων (ΟΠΕΚΕΠΕ) με το… πάρτι των μαϊμού επιδοτήσεων απασχολεί ως γνωστόν την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία -και χάρη σε αυτήν μάθαμε τι γινόταν-.

Έτσι προέκυψαν νέα μπλεξίματα για την κυβέρνηση Μητσοτάκη, καθώς στο «στόχαστρο» της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας βρίσκονται οι πρώην υπουργοί Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκης Βορίδης και Λευτέρης Αυγενάκης, καθώς εξετάζεται η εμπλοκή τους σε ποινικά αδικήματα που σχετίζονται με την υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ. 

Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία παρέπεμψε την Πέμπτη (19/6/2025) στη Βουλή τη σχετική δικογραφία, καθώς όπως αναφέρει «το Σύνταγμα της Ελλάδας ορίζει ότι μόνο το εθνικό Κοινοβούλιο έχει την εξουσία να διερευνά και να ασκεί δίωξη σε βάρος εν ενεργεία ή και πρώην μελών της Ελληνικής Κυβέρνησης».

Η Εισαγγελία ανακοίνωσε πως διεξάγει έρευνα σχετικά με ύπαρξη οργανωμένου συστήματος απάτης, που αφορά γεωργικά κονδύλια και διαφθορά στην οποία εμπλέκονται δημόσιοι λειτουργοί του ΟΠΕΚΕΠΕ.

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, η δικογραφία αφορά τους δύο πρώην υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης, που κατηγορούνται για το κακούργημα της απιστίας (υποβοήθηση και υποκίνηση της υπεξαίρεσης). 

Η EPPO (Ευρωπαϊκή Εισαγγελία) σε σχετική της ανακοίνωση επισημαίνει πως, σύμφωνα με το άρθρο 86 του Ελληνικού Συντάγματος, εάν κατά τη διάρκεια μιας έρευνας προκύψουν στοιχεία που σχετίζονται με αδικήματα που διέπραξαν Υπουργοί κατά την άσκηση των καθηκόντων τους, ακόμη και αν στη συνέχεια αποχωρήσουν από τη θέση τους, αυτά θα πρέπει να διαβιβάζονται αμέσως στη Βουλή. Αυτό καθιστά αδύνατη την πλήρη εκτέλεση των καθηκόντων της Εισαγγελίας και οδήγησε στον διαχωρισμό της τρέχουσας έρευνας. 

Επίσης η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία επισημαίνει πως όφειλε να συμμορφωθεί με την ισχύουσα εθνική νομοθεσία, η οποία της απαγορεύει να διερευνά και να ασκεί δίωξη κατά εν ενεργεία ή πρώην μελών της Ελληνικής Κυβέρνησης, αλλά εντούτοις υπογραμμίζει πως «κατά την άποψή μας, αυτό περιορίζει την αρμοδιότητα της Εισαγγελίας, κατά παράβαση του κανονισμού. Δεδομένου ότι πρόκειται για ζήτημα συμβατότητας μεταξύ του ενωσιακού και του εθνικού δικαίου, η Εισαγγελία έχει ήδη αναφέρει το θέμα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή». 

Μοιραστείτε το: