15/10/2025
ΕΥΡΩΠΗ | Τρίτη 14 Οκτωβρίου 2025 - 21:32

Γαλλία: Η κυβέρνηση έκανε πίσω στη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού για να μην καταρρεύσει

Ήττα στα σχέδια Μακρόν η ανακοίνωση του Λεκορνί για να διασωθεί η υφιστάμενη πολιτική κατάσταση...

Την απόφαση της γαλλικής κυβέρνησης να αναστείλει τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος έως τις προεδρικές εκλογές του 2027 ανακοίνωσε την Τρίτη (14/10) ο πρωθυπουργός Σεμπαστιάν Λεκορνί, κατά τη διάρκεια της γενικής πολιτικής του δήλωσης ενώπιον της Εθνοσυνέλευσης.

Η αναστολή της μεταρρύθμισης αυτής ήταν ένας από τους όρους που έθεσε το Σοσιαλιστικό κόμμα προκειμένου να μην ψηφίσει την πρόταση μομφής σε βάρος της κυβέρνησης Λεκορνί. Ο Γάλλος πρωθυπουργός κάλεσε τους βουλευτές να μην χρησιμοποιήσουν τη διαδικασία έγκρισης του προϋπολογισμού ως αφορμή για να ανατρέψουν την κυβέρνησή του. «Δεν υπάρχει πλέον κανένα πρόσχημα για πρόταση μομφής», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ο Λεκορνί επανέλαβε ότι το κοινοβούλιο θα έχει «την τελευταία λέξη» επί του προϋπολογισμού και ότι είναι «ανοιχτός» σε συζητήσεις και συμβιβασμούς και ελπίζει να εξασφαλίσει τη στήριξη αρκετών Σοσιαλιστών βουλευτών ώστε να αποτρέψει την πτώση του.

Την Τρίτη συνεδρίασε για πρώτη φορά το υπουργικό συμβούλιο της νέας, ανασχηματισμένης κυβέρνησης Λεκορνί, η οποία αντικαθιστά την προηγούμενη βραχύβια σύνθεση. Στη νέα κυβέρνηση διατηρούνται 12 από τους 18 υπουργούς της προηγούμενης, μεταξύ αυτών ο Ζαν-Νοέλ Μπαρό στο υπουργείο Εξωτερικών και ο Ζεράρ Νταρμανέν στο υπουργείο Δικαιοσύνης. Το σχήμα πλαισιώνεται, επίσης, από πέντε πρώην υπουργούς κυβερνήσεων Μακρόν, καθώς και τρία πρόσωπα προερχόμενα από την κοινωνία των πολιτών.

Προτάσεις μομφής κατά της νέας κυβέρνησης, πριν ακόμα αυτή συνεδριάσει και προβεί στις προγραμματικές της δηλώσεις, ανακοίνωσαν ότι είχαν ήδη καταθέσει στην γαλλική Εθνοσυνέλευση το ακροδεξιό κόμμα «Εθνικός Συναγερμός» της Μαρίν Λεπέν και το κόμμα της ριζοσπαστικής αριστεράς «Ανυπότακτη Γαλλία», του Ζαν-Λυκ Μελανσόν.

Για να πέσει η κυβέρνηση θα έπρεπε να ταχθεί υπέρ πρότασης μομφής η απόλυτη πλειοψηφία των μελών της Εθνοσυνέλευσης, κάτι που λίγο-πολύ εξαρτιόταν από το τι θα έκανε το Σοσιαλιστικό κόμμα, το οποίο επιδίωκε την άρση ορισμένων αποφάσεων που σχετίζονται με την αναμόρφωση του συνταξιοδοτικού συστήματος και είχε δηλώσει ότι τελούσε εν αναμονή των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης.

Τέλος, να θυμίσουμε ότι τη Δευτέρα (13/10) μία ημέρα μετά τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης, ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν κάλεσε τις πολιτικές δυνάμεις της χώρας του να «εργαστούν για τη σταθερότητα» και να μην «ποντάρουν στην αστάθεια».

Μοιραστείτε το: