Βελτιώσεις για το ηλεκτρικό ρεύμα και το πετρέλαιο * Νέα συνάντηση την Τετάρτη με Τσιάρα, Χατζηδάκη
Περίπου 3,5 ώρες κράτησε η συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με αντιπροσωπεία αγροτών την Τρίτη (13/1) στο Μέγαρο Μαξίμου.
Ο Μητσοτάκης υποσχέθηκε στους αγρότες βελτιώσεις στα μέτρα για το ηλεκτρικό ρεύμα και το αγροτικό πετρέλαιο, αλλά χωρίς αλλαγές επί της ουσίας στα όσα έχουν ήδη ανακοινωθεί.
Ειδικότερα, στο πρόγραμμα ΓΑΙΑ για ηλεκτρικό ρεύμα στα 8,5 λεπτά ανά κιλοβατώρα θα εντάσσονται και όσοι αγρότες βρίσκονται σε ρύθμιση και επί ένα χρόνο αποδεικνύονται συνεπείς. Ενώ οι αγρότες δεν θα πληρώνουν ούτε τον ΦΠΑ της έκπτωσης στο αγροτικό πετρέλαιο, πέρα από την άμεση επιστροφή του ΕΦΚ με ψηφιακό app, όπως έχει ήδη ανακοινωθεί.
Ο πρωθυπουργός υποσχέθηκε επίσης ότι θα επιταχυνθούν οι αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ, οι οποίες θα ανέρχονται πλέον στο 100% της ασφαλιζόμενης αξίας. Τέλος θα υπάρξει και ειδική πρόβλεψη (ενισχύσεις de minimis) για την απώλεια εισοδήματος στην παραγωγή φυτικών ζωοτροφών που επηρεάστηκαν αρνητικά από την ευλογιά των αιγοπροβάτων.
Το επόμενο διάστημα ο Μητσοτάκης θα έχει και νέα συνάντηση με κτηνοτρόφους, με κεντρικό θέμα την ανασύσταση του ζωικού κεφαλαίου για όσους αναγκάστηκαν να θανατώσουν τα πρόβατα τους λόγω της ευλογιάς, ενώ την Τετάρτη (14/1) ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Κωστής Χατζηδάκης και ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστας Τσιάρας, θα έχουν συνάντηση με αγρότες κεντρικής Μακεδονίας για τα ΑΤΑΚ- ΚΑΕΚ.
«Δεν θα ανεχθούμε εκβιασμούς και παρανομίες»
Με τις κινήσεις αυτές η κυβέρνηση συνεχίζει την προσπάθεια να διασπάσει το μέτωπο των αγροτών και να παρουσιάσει την πλειοψηφία των μπλόκων που δεν πήγε στη συνάντηση ως αδιάλλακτους. Και έτσι στρώνει το έδαφος για σκληρά αστυνομικά μέτρα εναντίον των αγροτών, εφόσον στην πανελλαδική των 57 μπλόκων στον Παλαμά Καρδίτσας αποφασίσουν νέες κινητοποιήσεις. Αυτό κατέστη σαφές και από τη δήλωση του πρωθυπουργού μετά τη συνάντηση.
Ο Μητσοτάκης καταρχήν ανακοίνωσε τη διεύρυνση της βάσης των δικαιούχων για το ηλεκτρικό ρεύμα, καθώς και την κατάργηση του ΦΠΑ της έκπτωσης στο αγροτικό πετρέλαιο, μέτρο που σημαίνει όφελος 51 λεπτά για τους αγρότες, με δημοσιονομικό κόστος 30 εκατομμυρίων ευρώ.
«Ξέρετε ότι από την πρώτη στιγμή η κυβέρνηση έδειξε μεγάλη ανοχή στις κινητοποιήσεις των αγροτών, αναγνωρίζοντας τα μεγάλα υπαρκτά προβλήματα. Γι’ αυτό, άλλωστε, ανταποκρίθηκε σε πολλά αιτήματά τους, ζητώντας, όμως, παράλληλα πάντα έναν ειλικρινή διάλογο, όπως τον διάλογο που κάναμε σήμερα», συνέχισε ο πρωθυπουργός.
«Δυστυχώς, όμως, μια κομματική μειοψηφία επιμένει σε κάποια από τα μπλόκα, εκβιάζοντας ανοιχτά την κοινωνία», υποστήριξε και πρόσθεσε: «Ωστόσο, ύστερα από 45 ημέρες αυτή η ταλαιπωρία δεν μπορεί να συνεχίζεται. Η κυβέρνηση εξάντλησε τις αντοχές της οικονομίας, στηρίζοντας τους αγρότες όσο ποτέ. Εξάντλησε, όμως, και τα όρια της κατανόησής της απέναντι σε έναν κλάδο στο πλευρό του οποίου βρίσκεται εδώ και χρόνια. Άρα, δεν πρόκειται να ανεχθούμε ούτε εκβιασμούς, ούτε παρανομίες, ούτε παραλογισμούς. Και, ασφαλώς, δεν θα αδικήσουμε την υπόλοιπη κοινωνία».
Ο πρωθυπουργός κατέληξε ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει σε αυτή την κατεύθυνση «πιστή στην αλήθεια και στο αποτέλεσμα, με ανοιχτές πόρτες πάντα στον ώριμο και ειλικρινή διάλογο, όμως και ερμητικά κλειστές στο ψέμα, στον λαϊκισμό και σε κάθε είδους απειλές».

