«Θέλω να δω τη δίκη αυτών που σκοτώθηκε το παιδί μου», ανέφερε η Καρυστιανού * «Τόση αστυνομία ούτε στη 17Ν…», σχολίασε ο Ασλανίδης * Κατήγγειλε βία από τους αστυνομικούς ο Ρούτσι * Μεγάλη Δευτέρα η συνέχεια της διαδικασίας
Σε φορτισμένο και συγκινησιακό κλίμα, αλλά με αντιδράσεις των συγγενών των θυμάτων και επιζώντων που δεν μπόρεσαν να βρεθούν μέσα στην κυρία δικαστική αίθουσα, ολοκληρώθηκε την Τετάρτη (1/4) η δεύτερη συνεδρίαση της δίκης για το έγκλημα των Τεμπών, με τη διαδικασία να έχει φτάσει στο στάδιο δηλώσεων παράστασης προς υποστήριξης της κατηγορίας.
Οι αντιδράσεις ήταν ιδιαίτερα έντονες κατά την έναρξη της δίκης, με την Μαρία Καρυστιανού και την Μαρία Ρούτσι να πηγαίνουν μπροστά στον χώρο των δικηγόρων. «Να μου δείξετε το νόμο που παρανομώ; Θέλω να δω τη δίκη αυτών που σκοτώθηκε το παιδί μου! Εγώ κυρία μου θα μείνω εδώ!» φώναξε η Καρυστιανού καταγγέλοντας «δίκη παρωδία», με την πρόεδρο να απαντά: «Σήμερα θα προχωρήσει η διαδικασία. Με βάση τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας ο διάδικος που θορυβεί ή θα περάσει πίσω ή θα περάσει έξω. Αν δεν σας αρέσει η θέση που κάθεστε περάστε έξω…».
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Τέμπη 2023, Παύλος Ασλανίδης τόνισε πως κοινή επιθυμία όλων των οικογενειών είναι να προχωρήσει η διαδικασία τη δίκης παρά τις σοβαρές ενστάσεις για τον χωροταξικό σχεδιασμό και την έντονη αστυνομική παρουσία.
«Μας στρίμωξαν στο βάθος, τι φοβούνται; Τόση αστυνομία σε δικαστήριο είχαμε να δούμε από τη δίκη της 17 Νοέμβρη. Η αίθουσα θα μπορούσε να είναι πολύ καλύτερη, υπάρχουν χώροι δεξιά και αριστερά που παραμένουν κλειστοί με γυψοσανίδες για λόγους που δεν καταλαβαίνουμε», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ασλανίδης και συμπλήρωσε: «Περίπου 15 αστυνομικοί βρίσκονται δίπλα στα έδρανα και μπροστά από την Πρόεδρο. Δεν έχει ξαναγίνει στην Ελλάδα. Δεν ξέρω γιατί φοβούνται. Εμείς δεν είμαστε εγκληματική οργάνωση, είμαστε άνθρωποι που χάσαμε τα παιδιά μας».
«Να πάνε στο πιο βαθύ μπουντρούμι»
Ερωτηθείς για το τι προσδοκά ως πατέρας από τη συγκεκριμένη δίκη, ο Ασλανίδης ήταν κατηγορηματικός, στρέφοντας τα βέλη του και προς πολιτικά πρόσωπα που δεν περιλαμβάνονται στο παρόν κατηγορητήριο:
«Θέλω να πάνε στο πιο βαθύ μπουντρούμι οι 36 κατηγορούμενοι, συν τον Καραμανλή και το Υπουργείο Μεταφορών. Αυτοί που δεν είναι σήμερα εδώ. Αυτό περιμένω».
Ο Πάνος Ρούτσι κατήγγειλε βία από τους αστυνομικούς κάτι που συνέβη στην πρώτη διακοπή της συνεδρίασης και το οποίο επιβεβαίωσε και η συνήγορος των συγγενών, Ζωή Κωνσταντοπούλου. «Ήταν σε κατάσταση καρδιακής κρίσης και υπέρτασης», ανέφερε η Κωνσταντοπούλου, ενώ τον Ρούτσι παρέλαβε ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ και τον μετέφερε στο νοσοκομείο καθώς ζαλίστηκε και ένιωσε ταχυπαλμίες.
«Σε μια διακοπή ενώ προσπαθούσα να μιλήσω με τη δικηγόρο μου με έσπρωξαν 6 αστυνομικοί τόσο βίαια που ζαλίστηκα, ανέβηκε η πίεση μου και είχα ταχυκαρδίες. Με πήγαν στο νοσοκομείο για εξετάσεις. Είναι όλα καλά αλλά αυτό που γίνεται εκεί μέσα είναι απαράδεκτο. Λες και είμαστε εμείς οι κατηγορούμενοι», ήταν τα λεγόμενα του Πάνου Ρούτσι.
Στα της δίκης, εκτός από τη νομιμοποίηση των συνηγόρων υπεράσπισης, το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Λάρισας προχώρησε και στη νομιμοποίηση των περίπου 100 πρώτων προσώπων, συγγενών θυμάτων και επιζώντων της σιδηροδρομικής σύγκρουσης.
Η διαδικασία θα συνεχιστεί την Μεγάλη Δευτέρα (6/4) για τους υπόλοιπους συγγενείς και επιζώντες, προκειμένου πλέον να τοποθετηθεί η υπεράσπιση εκφράζοντας τις αντιρρήσεις τους επί των δηλώσεων παράστασης προς υποστήριξη της κατηγορίας.
Περαιτέρω, το δικαστήριο έκανε δεκτό το αίτημα Κωνσταντοπουλου για μαγνητοφώνηση από την έναρξη της διαδικασίας, η οποία ούτως ή άλλως λαμβάνει χώρα για ορισμένα σημεία της διαδικασίας, ενώ πλέον θα καταγράφεται το σύνολο αυτής. Αναφορικά με το δεύτερο σκέλος του αιτήματος που αφορά στη βιντεοσκόπηση της δίκης, το δικαστήριο επιφυλάχθηκε να εκφωνήσει την απόφασή του αφού νομιμοποιηθούν όλοι οι δικηγόροι για να τοποθετηθούν κι αυτοί με τη σειρά τους.
Οι δηλώσεις των γονέων
Εμφανώς συγκινημένοι και καταβεβλημένοι, γονείς και άλλοι συγγενείς που χρειάστηκαν να βρεθούν ενώπιον του δικαστηρίου στο πλαίσιο της δήλωσης παράστασης τους προς υποστήριξη της κατηγορίας, απαίτησαν από κάθε πλευρά σεβασμό προς τα θύματα και προς τους ίδιους.
Όλοι σίγησαν όταν ο Νίκος Πλακιάς όρθιος δίπλα στη σύζυγό του πήρε τον λόγο και φώναξε: «Άπαντες ησυχία όταν ακούγονται τα ονόματα των παιδιών μου! Όποιος μιλήσει έστω και λίγο θα το θεωρήσω τεράστια ασέβεια απέναντι στα παιδιά μου!», προκαλώντας την απόλυτη σιγή στη δικαστική αίθουσα. Ακολούθησε ο Ζήσης ο οποίος βρέθηκε στην έδρα ζητώντας να δει «τα πρόσωπα των ανθρώπων που άφησαν ορφανό τον γιο του» όπως χαρακτηριστικά είπε αναφορικά με το θάνατο της συζύγου του.
Αντίστοιχα, ο Αντώνης Ψαρόπουλος αναφέρθηκε στο διττό του ρόλο ως πατέρας της Μάρθης και ως δικηγόρος προς υποστήριξη της κατηγορίας: «Οφείλω να ομολογήσω ότι αυτή η δίκη είναι μια οδυνηρή και εφιαλτική δοκιμασία που δεν πρέπει να ζήσει κανείς. Πρέπει να εξισορροπήσω τον ρόλο του πατέρα και τη λογική του δικηγόρου. Για μένα αυτή η δίκη είναι ο αγώνας της ζωής μου και θα πράξω ό, τι απαιτείται για τη δικαίωση της κόρης μου και των άλλων των θυμάτων της τραγωδίας και την ανεύρεση της αλήθειας για αυτή την εθνική τραγωδία. Είμαι βέβαιος πως το ίδιο θα πράξουν και οι συνήγοροι υπεράσπισης και το σεβαστό δικαστήριο συμπληρώνοντας τις ελλείψεις της ανάκρισης. Περιμένω στο τέλος να απαντηθούν τα ερωτήματα που παρέμειναν από την ανάκριση για να αποδοθεί ορθή δικαιοσύνη. Παροτρύνω τους συναδέλφους της υπεράσπισης να ασκήσουν το ρόλο τους με σεβασμό προς τους συγγενείς και τα θύματα».
Η Άλμα Λέτα, μητέρα της Κλαούντια, κλαίγοντας απευθύνθηκε στο δικαστήριο, ζητώντας «όταν γυρίσετε στα σπίτια σας για ένα λεπτό να δείτε τι τραβάω αυτά τα τρία χρόνια….Σας παρακαλώ πάρα πολύ! Να κάνετε τα πάντα για να καταδικαστούν οι δολοφόνοι του παιδιού μου». Τέλος, ο πατέρας της Αναστασίας Παπαγγελή έκανε μια σύντομη ενώπιον του δικαστηρίου λέγοντας: «Με απόλυτο σεβασμό, ήρθαμε για άλλη μια φορά να ακούσουμε γιατί τη σκότωσαν, λείπουν όμως πολλοί ένοχοι, ο Καραμανλής, αξιωματούχοι γενικών γραμματειών και άλλοι. Επίσης λείπουν οι εκπρόσωποι της κοινοπραξίας των σιδηροδρομικών γραμμών, γιατί αν είναι ολοκληρωθεί η σύμβαση 717 θα είχε αποφευχθεί αυτή η καταστροφή. Αυτά τα ερωτήματα πρέπει να απαντηθούν… ελπίζουμε στην ευθυκρισία σας για μια δίκαιη δίκη».

