26/09/2021
ΥΓΕΙΑ | Παρασκευή 23 Ιουλίου 2021 - 16:59

Κορωνοϊός: «Ναι» από ΕΜΑ στο εμβόλιο της Moderna για τον εμβολιασμό εφήβων

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων είχε ήδη εγκρίνει το αντίστοιχο εμβόλιο της Pfizer

Την έγκριση του εμβολίου της Moderna κατά του κορονοϊού, σε παιδιά ηλικίας 12 έως 17 ετών, ανακοίνωσε την Παρασκευή, 23 Ιουλίου, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ).

Η ανακοίνωση ανοίγει τον δρόμο το συγκεκριμένο σκεύασμα να γίνει το δεύτερο εμβόλιο κατά του κορωνοϊού που εγκρίνεται για χορήγηση σε εφήβους στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μετά από εκείνο της Pfizer.

Η χρήση του εμβολίου, με την επωνυμία Spikevax, θα είναι η ίδια σε παιδιά από 12 έως 17 ετών όπως και σε άτομα ηλικίας 18 ετών και άνω, διευκρίνισε η αρμόδια ρυθμιστική αρχή, θυμίζοντας πως το εν λόγω σκεύασμα χορηγείται σε δύο δόσεις, με απόσταση τεσσάρων εβδομάδων μεταξύ τους.

Σύμφωνα με τον Οργανισμό, η αποτελεσματικότητα του Spikevax έχει διερευνηθεί σε μια μελέτη στην οποία συμμετείχαν 3.732 παιδιά ηλικίας 12 έως 17 ετών, η οποία συνεχίζεται, σε συμφωνία με τα παιδιατρικά πρωτόκολλα τόσο της Moderna όσο και του EMA.

Έδειξε ότι το εμβόλιο παρήγαγε συγκρίσιμη ανταπόκριση αντισωμάτων στα παιδιά των παραπάνω ηλικιών με αυτήν που παρατηρήθηκε σε νεαρούς ενήλικες ηλικίας 18 έως 25 ετών.

Επιπλέον, κανένα από τα 2.163 παιδιά που έλαβαν το εμβόλιο δεν ανέπτυξε Covid-19 σε σύγκριση με τέσσερα από τα 1.073 παιδιά που δεν το έλαβαν.

Τα ευρήματα αυτά επέτρεψαν στην αρμόδια Επιτροπή του EMA να συμπεράνει ότι η αποτελεσματικότητα του Spikevax σε παιδιά ηλικίας 12 έως 17 ετών είναι παρόμοια με αυτή των ενηλίκων.

Και οι ανεπιθύμητες ενέργειες σε παιδιά ηλικίας 12 έως 17 ετών είναι παρόμοιες με αυτές των ατόμων ηλικίας 18 ετών και άνω, προστίθεται στη σχετική ανακοίνωση του Οργανισμού.

Σε αυτές περιλαμβάνονται, όπως αναφέρεται, ο πόνος και το πρήξιμο στο σημείο της ένεσης, η κόπωση, η κεφαλαλγία, ο πόνος στους μυς και στις αρθρώσεις, οι διογκωμένοι λεμφαδένες, η ρίγη, η ναυτία, ο εμετός και ο πυρετός.

Τα συμπτώματα αυτά, ωστόσο, συνήθως είναι ήπια και βελτιώνονται μέσα σε λίγες ημέρες από τον εμβολιασμό.

Σε κάθε περίπτωση, ο EMA εξακολουθεί να επιτηρεί στενά τις αναφορές για κάθε ανεπιθύμητη ενέργεια όλων των εμβολίων που έχουν εγκριθεί, είτε χορηγούνται σε ενήλικες είτε σε ανήλικους.

Μοιραστείτε το: