21/10/2021
ΥΓΕΙΑ | Τετάρτη 13 Οκτωβρίου 2021 - 19:59

Ηλεκτρονικό «φακέλωμα» ζητά ο Τζανάκης: «Η ΗΔΙΚΑ να βρει ανεμβολίαστους και να πάει πόρτα-πόρτα» (video)

«Εφόσον κάποιοι δεν εμβολιάζονται θα επιλέξει ο ιός τον τρόπο που θα τους εμβολιάσει» * «Θα έχουμε 2.700 νέους θανάτους μέχρι τα Χριστούγεννα», είπε

Μία πρόταση που θα μπορούσε να οδηγήσει σε πολύ επικίνδυνες ατραπούς, έκανε ο καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης Νίκος Τζανάκης μιλώντας την Τετάρτη (13/10) στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ.

Ούτε λίγο ούτε πολύ σε ερώτηση για το πώς μπορεί να αποφευχθεί να γίνει πραγματικότητα η πρόβλεψή του ότι θα έχουμε 2.700 νεκρούς επιπλέον μέχρι τα Χριστούγεννα, είπε ότι θα μπορούσε η ΗΔΙΚΑ να βρει τους ανεμβολίαστους και να πάει πόρτα πόρτα να τους ρωτήσει γιατί δεν εμβολιάζονται.

Πρότεινε δηλαδή επί της ουσίας να υπάρξει ένα ηλεκτρονικό «φακέλωμα» στους ανεμβολίαστους που η ΗΔΙΚΑ μπορεί να τους βρει μέσω των στοιχείων τους.

«Πρέπει να κάνουμε πιο μεθοδικές κινήσεις. Θα έλεγα ότι η ΗΔΙΚΑ μπορεί να βρει ποιοι είναι οι ανεμβολίαστοι και ιδιαίτερα όσους είναι μεγαλύτερης ηλικίας και να πάμε πόρτα-πόρτα σε αυτούς μέσω της πρωτοβάθμιας φροντίδας. Δηλαδή να ειδοποιηθεί το συγκεκριμένο περιφερειακό ιατρείο με μια λίστα ανθρώπων που πρέπει να τους επισκεφτεί για να δει τους λόγους για τους οποίους δεν εμβολιάζονται. Θα πρέπει μέσω της ΗΔΙΚΑ να επισκεφτούμε κυρίως όσους ανεμβολίαστους είναι πάνω των 70 ετών, να συζητήσουμε μαζί τους, να διασκεδάσουμε τους φόβους και όποιες αντιλήψεις θρησκευτικού ή άλλου περιεχομένου έχουν».

Αναρωτιέται μάλιστα κανείς, αν τελικά δεν τους πείσουν οι γιατροί να εμβολιαστούν τι μπορεί να ακολουθήσει, από την στιγμή που έτσι κι αλλιώς οι λίστες είναι… εύκαιρες. Αναρωτιέται επίσης κανείς αν στην σπουδή τους να πείσουν τους ανθρώπους να εμβολιαστούν λένε πράγματα επικίνδυνα χωρίς να το σκέφτονται ότι είναι τέτοια ή αν κάποιοι από αυτούς το κάνουν βάσει ενός γενικότερου σχεδίου. Έτσι κι αλλιώς όλοι τους έχουν το ακαταδίωκτο για τις δηλώσεις τους από τη στιγμή που η κυβέρνηση φρόντισε γι’ αυτό.

Το πιθανότερο είναι πως ο καθηγητής στην προσπάθειά του να προτείνει λύσεις για την αύξηση των εμβολιασμών δεν συνειδητοποίησε τι είπε.

Δεν παύει, όμως, να είναι εφιαλτικό το να σκεφτεί κανείς σε τι δρόμους θα μπορούσε να οδηγήσει η ψηφιοποίηση των στοιχείων των πολιτών που έγινε μεν με αφορμή την ανάγκη διευκόλυνσης των πολιτών λόγω του κορωνοϊού αλλά θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σε αρκετές περιπτώσεις εις βάρος τους με τρόπους που βλέπαμε σε ταινίες επιστημονικής φαντασίας και λέγαμε «δεν γίνονται αυτά»…

«Θα έχουμε 2.700 θανάτους από κορωνοϊό μέχρι τα Χριστούγεννα»

Αναφερόμενος στην πανδημία ο Νίκος Τζανάκης εκτίμησε πως μέχρι τα Χριστούγεννα θα έχουμε 2.500 με 2.700 θανάτους παραπάνω από κορωνοϊό.

«Από προσομοιώσεις που έχουμε κάνει στο δικό μας παρατηρητήριο πρέπει να φτάσουμε στο 70 με 75% επί του πληθυσμού», εξήγησε ο καθηγητής για την ανοσία της αγέλης και πρόσθεσε: «Πρέπει να εμβολιαστούν 1 εκατ. άνθρωποι. Είναι πάρα πολύ δύσκολο, αλλά γίνεται. Η χώρα έχει εμβολιαστικό οργανισμό που μπορεί να εμβολιάσει 120.000 ανθρώπους την ήμερα. Περίπου το 60% των Περιφερειακών Ενοτήτων είναι κάτω από το μέσο όρο της Ελλάδας σε εμβολιασμό. Κάτω από το 50% η Φθιώτιδα 49% τα Τρίκαλα στο 50,6%» συμπλήρωσε.

Συνεχίζοντας ο καθηγητής είπε κυνικά: «Εφόσον «κάποιοι δεν εμβολιάζονται θα επιλέξει ο ιός τον τρόπο που θα τους εμβολιάσει, ενώ ο εμβολιασμός για ορισμένους δε θα χρειαστεί διότι θα χάσουν τη ζωή τους».

Τέλος, αναφερόμενος στα μοναστήρια είπε: «Υπάρχουν μοναστήρια χωρίς εμβολιασμούς και εναντίον των εμβολιασμών και μπαινοβγαίνει κόσμος».

Δείτε τις δηλώσεις του από το 5:40:

Μοιραστείτε το: