02/12/2021
ΥΓΕΙΑ | Τετάρτη 24 Νοεμβρίου 2021 - 12:55

Βασιλακόπουλος: «Με τους αρνητές θα τελειώσουμε αργά με τον ιό με πάρα πολλές απώλειες» (video)

«Θα έχουμε δύσκολα Χριστούγεννα», λέει ο καθηγητής Πνευμονολογίας και συμπληρώνει: «Στην Ελλάδα ανέκαθεν οι μειοψηφίες είχαν τη δύναμη να επιβάλλουν την άποψή τους»

Τα απόλυτα αυτονόητα, ότι δηλαδή τα Χριστούγεννα θα είναι δύσκολα λόγω της πανδημίας, εκτιμά ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος που για μια ακόμα φορά ρίχνει τις ευθύνες στους ανεμβολίαστους πολίτες και όχι στη διαχείριση της πανδημίας από πλευράς πολιτείας.

Επιμένει δε να αφήνει έξω από το κάδρο τους εμβολιασμένους που αποδεδειγμένα νοσούν και μεταδίδουν, αφού κάτι τέτοιο δεν θα αφαιρούσε πολύτιμα στοιχεία από τον εμφατικό του λόγο.

Παράλληλα, τάχθηκε κατά ενός νέου lockdown λέγοντας πως δεν θα πρόσφερε κάτι, όπως δεν πρόσφεραν και τα προηγούμενα.

Tέλος, παραδέχεται πως τα αρνητικά rapidtest δεν είναι απόλυτα αξιόπιστα και ο εμβολιασμός είναι η μόνη λύση.

«Αν υπάρχουν πάντα αρνητές θα τελειώσουμε πάρα πολύ δύσκολα, πολύ πιο αργά, και με πάρα πολλές απώλειες. Για να τελειώσουμε πρέπει να αποκτήσουμε ανοσία και η πανδημία να γίνει ενδημία», εξήγησε.

Δήλωσε μάλιστα πως αν «εμβολιαζόμασταν όλοι παγκοσμίως σε 1 μήνα θα τελειώναμε με τον κορωνοϊό, αλλά αυτό για να γίνει θα έπρεπε να υπάρχει παγκόσμια συναίνεση».

«Όσο ο ιός πολλαπλασιάζεται αυξάνεται ο κίνδυνος των μεταλλάξεων… Τα εμβόλια λέγαμε ότι θα κρατάνε 9 με 12 μήνα καις κρατάνε λιγότερο απ’ ό,τι ελπίζαμε γιατί το εμβόλιο βγήκε για άλλο κορωνοϊό και τώρα έχουμε άλλο».

«Έγιναν σε 1 μήνα περίπου 450.000 νέα εμβόλια, μπράβο, αλλά πολύ λιγότερα απ’ ό,τι χρειαζόμαστε, με αυτή τη λογική θέλουμε 4-5 μήνες. Έγινε εμβόλιο στο νέο που θέλει να πάει στο μπαρ, και όχι στον 60χρονο που θα πάει στη ΜΕΘ».

«Ό,τι μέτρο παίρνουμε είναι χρήσιμο αλλά rapidtest είναι μέτρο μικρής πρόσθετης χρησιμότητας, και η τηλεργασία βοηθά, αλλά αυτά τα μέτρα είναι κατ’ ουσίαν παρηγοριά, μόνο ο εμβολιασμός είναι πραγματική λύση και τα φάρμακα που θα έρθουν κάποτε», τόνισε ο καθηγητής.

Εξήγησε πως τα μέτρα μειώνουν το πρόβλημα, αλλά μόνη λύση είναι ο εμβολιασμός, το αρνητικό ράπιντ τεστ δεν μας εξασφαλίζει απόλυτα. «Πολλά λοκντάουν έχουν γίνει από την αρχή της πανδημίας, και στην Ελλάδα και αλλού, έληξε η πανδημία; Κερδίζεις χρόνο… Μόνη λογική αν θα κάνουμε λοκντάουν ανά μήνα ώστε να εμβολιαστούν όλοι σε αυτό το μήνα και μόλις ανοίξουμε να είμαστε όλοι εμβολιασμένοι. Μόλις ανοίξουμε πάλι θα ζήσουμε το ίδιο πράγμα ένα μήνα αργότερα».

Όπως επισήμανε ο Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, η επιστήμη έχει δώσει το όπλο για να προστατευτούμε όχι στο 100%, αλλά σε ένα εκπληκτικό ποσοστό.

«Είναι σαν να έχεις πνευμονία και να λέει ο γιατρός «πρέπει να πάρεις αντιβίωση» και να απαντάς όχι θα σωθώ από μόνος μου».

Εμβόλιο και κλειστοί χώροι

«Toεμβόλιο μας δίνει αμυντικά όπλα (αντισώματα-κύτταρα που σκοτώνουν ιό) αν στο χώρο μας υπάρχουν άπειροι επιτιθέμενοι με άπειρο ιικό φορτίο (ή επειδή πέρασε καιρός από το εμβόλιο ή είχαν προβλήματα υγείας και δεν έχουν τέλεια ανοσολογική απάντηση) οι εμβολιασμένοι μπορούν να κολλήσουν πάρα τον εμβολιασμό. Η αποτελεσματικότητα του εμβολίου αυξάνεται κατακόρυφα όσο λιγότερο ο ιός κυκλοφορεί στο περιβάλλον. Αν μπω μόνο εγώ σε ένα χώρο που κυκλοφορούν μόνο άνθρωποι με κορωνοϊό θα κινδυνέψω παραπάνω», σημείωσε.

«Όταν είχαμε πει καιρό πριν ότι υπάρχει πιθανότατα να αυξηθούν τόσο πολύ οι άνθρωποι που χρήζουν νοσηλείας από κορωνοϊό που θα στερήσουν χώρο στα νοσοκομεία από άλλους ανθρώπους κάποιοι έλεγαν ότι δεν υπάρχει καμία τέτοια περίπτωση… Στην Ελλάδα ανέκαθεν οι μειοψηφίες είχαν τη δύναμη να επιβάλλουν την άποψή τους. Κάποιος που έχει υποστεί αρθροπάθεια και πρέπει να κάνει αρθροπλαστική πχ πρέπει να υποστεί τις συνέπειες του εγωισμού ανθρώπων που δεν εμβολιάζονται», κατέληξε.

Μοιραστείτε το: