07/06/2023
ΕΥΡΩΠΗ | Σάββατο 18 Μαρτίου 2023 - 19:00

Ο Πούτιν στην Κριμαία στο πρώτο του ταξίδι μετά το ένταλμα σύλληψής του (video)

Συμμετείχε στις εκδηλώσεις για τα 9 χρόνια από την προσάρτησή της * Είναι η πρώτη του επίσκεψη στην προσαρτημένη χερσόνησο εδώ και τρία χρόνια

O Βλαντίμιρ Πούτιν, μόλις μια μέρα μετά την έκδοση εντάλματος σύλληψης για εγκλήματα πολέμου από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, εθεάθη σε μια αιφνιδιαστική και απρογραμμάτιστη επίσκεψη στην Κριμαία.

Ο 70χρονος Ρώσος ηγέτης, αψηφώντας επιδεικτικά την Δύση έφτασε στην προσαρτημένη Κριμαία, ανέφεραν ρωσικά μέσα ενημέρωσης.

Σε σχετικά βίντεο που κάνουν το γύρο του διαδικτύου ο Πούτιν αποτυπώνεται στο λιμάνι της Σεβαστούπολης, το οποίο έχει γίνει στόχος επανειλημμένων ουκρανικών επιδρομών τους τελευταίους μήνες.

Το Σάββατο 18 Μαρτίου συμπληρώνονται εννέα χρόνια από την προσάρτηση της Κριμαίας.

Ο Πούτιν εθεάθη με τον υπασπιστή του Mikhail Razvozhayev, κυβερνήτη της κατεχόμενης Σεβαστούπολης, περικυκλωμένος από έξι ογκώδεις σωματοφύλακες που φορούσαν προφανώς αλεξίσφαιρα γιλέκα.

Εκτιμάται πως έφτασε στο λιμάνι-αρχηγείο του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας με ένα μαύρο Toyota Land Cruiser.

«Ο Πρόεδρός μας, Βλαντίμιρ Πούτιν ξέρει πώς να κάνει ευχάριστες εκπλήξεις», είπε ο κυβερνήτης της Σεβαστούπολης.

Όπως εξήγησε ο Razvozhayev που δεν αναγνωρίζεται ως κυβερνήτης της Σεβαστούπολης από την Δύση, ο Πούτιν επρόκειτο να έρθει σε επαφή μαζί του μέσω τηλεδιάσκεψης, όμως αντ’ αυτού επισκέφθηκε απροσδόκητα την χερσόνησο, είπε ο κυβερνήτης και πρόσθεσε πως ο Πούτιν οδήγησε ο ίδιος μέχρι τη Σεβαστούπολη.

«Επειδή σε μια τόσο ιστορική μέρα, ο πρόεδρος είναι πάντα με τη Σεβαστούπολη και τους κατοίκους της Σεβαστούπολης. Η χώρα μας έχει έναν απίστευτο ηγέτη», σχολίασε.

Μαζί με τον Πούτιν ήταν και ο ορθόδοξος επίσκοπος Tikhon Shevkunov, προσωπικός εξομολόγος του.

Ο Πούτιν εθεάθη να βαδίζει κοντά σε άλλα άτομα στη Σεβαστούπολη, σε αντίθεση με άλλες εμφανίσεις -ιδίως την Παρασκευή- όταν απευθυνόταν σε ολιγάρχες και ηγέτες επιχειρήσεων από απόσταση.

Ο Πούτιν επισκέφθηκε και το Παιδικό Κέντρο Korsun στη Σεβαστούπολη.

Είναι η πρώτη του επίσκεψη στην προσαρτημένη χερσόνησο εδώ και τρία χρόνια.

Η Ρωσία προσάρτησε την Κριμαία το 2014, οκτώ χρόνια πριν από την εισβολή της στην Ουκρανία. Η Ουκρανία υποστηρίζει ότι θα δώσει μάχη για να εκδιώξει τη Ρωσία από την Κριμαία και από άλλα εδάφη τα οποία η Μόσχα έχει καταλάβει στη διάρκεια αυτού πολέμου.

Μοιραστείτε το: