22/10/2024
ΠΟΛΙΤΙΚΗ | Τρίτη 9 Ιουλίου 2024 - 21:18

Μητσοτάκης από Ουάσιγκτον: «Δεν είναι διαπραγματεύσιμο το όνομα της Βόρειας Μακεδονίας»

Ο πρωθυπουργός συζήτησε με τον πρώην πρέσβη τον ΗΠΑ στην Ελλάδα, Ντάνιελ Σπέκχαρντ

Συνάντηση με τον πρώην πρέσβη των ΗΠΑ στην Αθήνα και Διευθύνοντα Σύμβουλο της Corus International Ντάνιελ Σπέκχαρντ, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ουάσιγκτον, είχε το απόγευμα της Τρίτης (9/7) ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Μιλώντας στο Council Of Foreign Relations, ο πρωθυπουργός τόνισε για ακόμη μία φορά ότι σκοπεύει να τηρήσει σκληρή στάση στο θέμα των παραβιάσεων της Συμφωνίας των Πρεσπών από την πλευρά της Βόρειας Μακεδονίας.

Όπως είπε: «Το πρόβλημα με τα Βαλκάνια είναι ότι πολύ συχνά το φάντασμα του εθνικισμού αναδύεται όταν κανείς δεν το περιμένει απαραίτητα. Επιτρέψτε μου να σας δώσω ένα παράδειγμα. Η Βόρεια Μακεδονία είναι μέλος του ΝΑΤΟ σήμερα γιατί η Ελλάδα ήρε το βέτο της μετά τη Συμφωνία των Πρεσπών που υπεγράφη και επικυρώθηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση. Έχουμε ξεκαθαρίσει ότι πρόκειται για μια διεθνή συμφωνία που υποχρεώνει τη χώρα. Το σεβαστήκαμε και το σέβομαι. Ένα από τα θεμελιώδη, αν όχι το πιο θεμελιώδες δόγμα-πτυχή αυτής της συμφωνίας, είχε να κάνει με το όνομα Βόρεια Μακεδονία που χρησιμοποιείται erga omnes. Και αυτό είναι κάτι που είναι πολύ ξεκάθαρο και δεν είναι διαπραγματεύσιμο για την Ελλάδα. Όταν ακούω ότι η νέα κυβέρνηση αναφέρεται στη χώρα ως Δημοκρατία της Μακεδονίας εντός της χώρας, έχω σοβαρές ανησυχίες. Και αυτό είναι ένα θέμα που σκοπεύω να θίξω. Δεν είναι εποικοδομητικό και δεν βοηθά τον ευρωπαϊκό δρόμο της Βόρειας Μακεδονίας».

Στη συνέχεια ο Κυριάκος Μητσοτάκης τοποθετήθηκε και για το κυπριακό: «Η Κύπρος συμπληρώνει 50 χρόνια τον Ιούλιο από την τουρκική εισβολή και κατοχή. Ένα ζήτημα που ακόμη δεν έχει λυθεί βάσει των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Είναι μια ευρωπαϊκή χώρα κατεχόμενη».

Δεν παρέλειψε δε να αναφερθεί και στον πόλεμο στην Ουκρανία λέγοντας ότι «νούμερο ένα προτεραιότητα είναι η συνέχιση της βοήθειας» ενώ σημείωσε με έμφαση ότι δεν μπορεί να γίνει συζήτηση με ηττημένη την Ουκρανία.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στην οργάνωση της ευρωπαϊκής ασφαλείας και στη δυνατότητα να λειτουργεί συμπληρωματικά στο ΝΑΤΟ. 

Επ' αυτού μίλησε για την πρόταση που έχει κάνει με τον Πολωνό Πρωθυπουργό Ντόναλντ Τουσκ. «Για μια ευρωπαϊκή αμυντική πρωτοβουλία που είναι ουσιαστικά μια ευρωπαϊκή ασπίδα αεράμυνας για την ενίσχυση των υπαρχουσών αμυντικών μας δυνατοτήτων δεσμεύοντας περισσότερους ευρωπαϊκούς πόρους σε αυτό το έργο, πάντα πλήρως ενσωματωμένο στις δομές του ΝΑΤΟ», σημείωσε.

Όσον αφορά, τέλος, τη σχέση με την Τουρκία, υπενθύμισε ότι περάσαμε τρία χρόνια δύσκολες στιγμές σημειώνοντας ότι τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, τα πράγματα έχουν βελτιωθεί σημαντικά και πρέπει να το αναγνωρίσουμε.

Μοιραστείτε το: